İnme, beyindeki kan dolaşımının bozulması nedeniyle beyin dokusunun hasar görmesidir. Beyindeki kan dolaşımı, beyin damar tıkanıklığı veya beyin kanaması nedeniyle bozulabilir. Beyin damar tıkanıklığına bağlı inmelere tıp dilinde iskemik inme denir. İskemi, bir dokunun kanlanmasının kısmen veya tamamen kesilmesidir. İskemik inmede beyin damarlarında daralma veya tıkanıklık meydana gelir.

İnmelerin %80’i beyin damar tıkanıklığına bağlı oluşan iskemik inmedir. İskemik inme; damarlarda biriken yağ dokusu nedeniyle, kanın pıhtılaşması nedeniyle veya vücudun herhangi bir yerinde oluşan pıhtının beyne gelerek beyin damarını tıkaması nedeniyle oluşur.

Okumaya devam edin :İnme Tipleri Nelerdir? İnmenin Farklı Tipleri

İskemik İnme Belirtileri Neledir?

  • Vücudun sağ veya sol tarafında aniden gelişen uyuşma ve hissizlik
  • Konuşmada bozulma, peltek konuşma veya hiç konuşamama
  • Ani başlayan ve daha önce hissedilmemiş kadar şiddetli olan baş ağrısı
  • Yüzün bir tarafında donukluk, çenenin aşağı kayması
  • Görmede bozukluk
  • Denge kaybı ve yürüme güçlüğü

Okumaya devam edin : İnme Belirtileri Nelerdir?

İskemik İnme İyileşir Mi?

İskemik inme iyileşebilir. Ancak erken müdahale oldukça önemlidir. Bu nedenle inme belirtilerini iyi bilmeniz ve kendinizde veya yakınlarınızda bu belirtileri hissetmeniz durumunda en hızlı şekilde acil servise başvurmanız hayati önem taşır. İskemik inmede tedavi iki aşamada gerçekleşir: Öncelikle beynin normal kan akışı yeniden sağlanır. Beyin damarını tıkayan pıhtı, kan sulandırıcı ilaçlar ile çözülür veya ameliyat yolu ile çıkarılır. Kan akışı yeniden sağlanana kadar, kanlanamayan beyin dokusu hasar görmeye devam eder.

İskemik inme tedavisinde ikinci aşama; hasta, hayati tehlikeyi atlatıp stabil duruma geldiğinde başlar. Hasar gören beyin dokusuna bağlı olarak hastada felç tablosu gelişebilir. Felç geçiren hasta, kaybettiği fonksiyonlarını kısmen veya tamamen geri kazanabileceği gibi bazı fonksiyonlarını kalıcı olarak kaybedebilir. Her hastanın kendine özgü iyileşme potansiyeli vardır. İnmenin şiddeti, etkilenen alanın genişliği, inme nedeni ve hastanın yaşı gibi faktörler hastanın iyileşme potansiyelini belirler.

Okumaya devam edin : Felçli Hastalar İyileşir Mi?

İskemik İnme Tedavisi

 

İskemik inme tedavisinde, beynin kan dolaşımının yeniden sağlanması ile ağır hasar görmemiş çevre beyin dokusu iyileşmeye başlar. Uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri, beynin sinir devrelerini yeniden düzenleyebilme becerisini kullanarak, fonksiyonları geri kazanmayı hedefler. Felç nedeniyle kaybedilen fonksiyonları geri kazanmada bilinen en etkili yol fizik tedavi ve rehabilitasyondur.

İskemik inme tedavisinde fizik tedavi uygulamaları en erken dönemde başlamalıdır. Erken dönemde hasta daha yatak içindeyken yapılan egzersizler ile hastada gelişebilecek kısıtlılıklar önlenir ve beynin yeniden iyileşmesi uyarılır. Hastanın fonksiyonel durumuna göre yatak içi egzersizlerin ardından, yatak kenarı oturma çalışmaları, ayağa kalkma çalışmaları ve yürüme egzersizleri yapılır.

Robotik fizik tedavi cihazları, en erken dönemden itibaren hastanın dik pozisyona getirilmesi, el-kol fonksiyonlarının iyileştirilmesi ve yürümenin yeniden öğretilmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Robotik fizik tedavi cihazları ile hasta güvenli ortamda, bol tekrarlı ve doğru hareket paterninde çalıştırılır. Robotik fizik tedavi ve oyunlaştırılmış terapiler, hastaya günlük yaşam aktiviteleri pratiği sağlayarak, beynin iyileşme potansiyelini uyarırlar.

Okumaya devam edin : İnme (Felç) Tedavisinde Robotik Fizik Tedavi Uygulamaları

Referans