İnme; beyin dokularının yeteri kadar kanlanamaması sebebi ile hasarlanmasıdır. Bu hasarlanmanın sonucunda kişilerde fonksiyon kaybına bağlı olarak felç tablosu görülür. İnme genel anlamda 2 ayrı başlıkta incelenebilir: Kanama sebebi ile oluşan inme (hemorajik inme) ve beyni besleyen damarların tıkanmasına bağlı olarak gelişen inme (iskemik inme)
İlginizi Çekebilir: “İnme Tipleri Nelerdir?“
İnme Hangi Yaşlarda Görülür?
İnme her yaşta görülebilir. İnme riski yaşla birlikte artmaktadır. 55 yaşını geçmiş bireylerde inme riski her 10 yılda 2 katına çıkarak artmaktadır. İnmelerin %80’den fazlası 65 yaş üstü bireylerde görülmektedir. İnme görülme riski yaşla birlikte artarken aynı zamanda farklı risk faktörlerinin de göz önünde bulundurulması gerekir. Özellikle 55 yaşından sonra her bireyin rutin doktor kontrollerini aksatmamaları, yaşam kalitelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Ailesinde daha öncesinde inme öyküsü bulunan bireyler, kronik rahatsızlığı olan kişilerde inme riski görülme sıklığı artmaktadır. İnme geçirdikten sonra da bireyin yaşı oldukça önemlidir. İnme sonrası iyileşme süreci de yaşla birlikte azalmaktadır.
İlginizi Çekebilir: “İnme Tekrarlar mı? İkinci İnme Nasıl Önlenir?“
Yaşlı Bireylerde İnme Riski Oluşturan Faktörler Nelerdir?
Yaşlılarda inme görülme riski hem yaş hem de kronik rahatsızlıklarla birlikte artmaktadır. Başlıca inme risk faktörleri:
- Yüksek Tansiyon
- Kalp Problemleri
- Kolesterol Düzeyinin Yüksek Olması
- Ailede Geçirilmiş İnme Öyküsü
- Kalp Krizi
- Erkek Cinsiyeti
- Obezite olarak sıralanabilir.
İlginizi Çekebilir : “İnme Riski Oluşturan Durumlar“
İnme Belirtileri Nelerdir?
İnme belirtileri gösteren bireyler en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Özellikle yaşlı bireylerde inme belirtilerine rastlandıysa çok dikkatli olunmalıdır. Yaş ile birlikte iyileşme sürecinin de yavaşlaması sebebi ile yaşlı bireyler en erken dönemde inme riskleri olduğu takdirde önlem almalıdır.
- Ani ve şiddetli baş ağrısı
- Ani gelişen görme sorunları
- Vücudun bir yarısında his ve hareket kaybı
- Konuşma bozukluğu
- Baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma
- Ani gelişen bilinç kaybı
- Düşme problemleri
- Yürüme ve denge bozukluğu gibi durumlar inme belirtileri arasındadır.
İnme Önlenebilir mi?
İnme risk faktörleri arasında önlenebilir olan faktörler oldukça fazladır. Özellikle inme riski taşıyan yaşlı bireylerde bunlara dikkat edilmelidir.
- Sigara içmemek
- Alkol kullanmamak
- Dengeli ve sağlıklı beslenmek
- Düzenli yürüyüş yapmak
- Kronik rahatsızlığı olan bireylerin rutin kontrollerini aksatmadan, ilaçlarını düzenli kullanması gibi bir çok faktörle inme riski önlenebilmektedir.
İlginizi Çekebilir : “İnme Hastaları İçin Evde Fizik Tedavi“