Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi, uyku sırasında tekrarlayan solunum duraklamalarıyla karakterize olan bir uyku bozukluğudur. Bu duraklamalar, hava yolunun geçici olarak tıkanması veya daralması sonucunda oksijen seviyelerinde düşüşe sebep olur. Uyku apnesi genellikle horlama, gün içindeki yorgun hisler ve uykusuzluk gibi semptomlara yol açabilir ve ciddi durumlarda kalp hastalığı, hipertansiyon ve diğer sağlık problemlerine neden olabilir.

Uyku sırasında nefesin tekrar tekrar kesilmesiyle karakterize bir rahatsızlık olan uyku apnesi, beyin sağlığı için önemli bir tehdit oluşturuyor. Çoğu zaman hava yolunun bozulması veya beynin solunum kontrolündeki bir başarısızlıktan kaynaklanan bu kesintiler, kısa süreli uyanıklık anlarına ve uyku kalitesinde önemli bir azalmaya neden olabilir. Bu parçalanmış uyku düzeninin beyin üzerinde derin etkileri olabilir; bilişsel işlevleri, duygusal refahı ve genel beyin sağlığını etkileyebilir.

İlginizi Çekebilir: İnme Hastalarında Yorgunluk Hissi Neden Olur?

beyin

Araştırmalar, uyku apnesi olan bireylerin beyin yapısında ve işlevinde, özellikle de hafıza, ruh hali düzenlemesi ve karar vermeyle ilgili alanlarda değişiklikler yaşadığını gösteriyor.

Uyuma esnasında ataklarla ilişkili tekrarlayan oksijen yoksunluğu, nöronal hasara yol açarak dikkat, konsantrasyon ve yürütme işlevinde eksikliklere neden olabilir.

Ayrıca uyku apnesinin beyin üzerindeki etkisi, nörodejeneratif hastalıklara potansiyel katkısına kadar uzanır. Tekrarlanan hipoksi (düşük oksijen seviyeleri), beyin yaşlanmasını hızlandırabilir, Alzheimer hastalığı ve diğer demans türlerinin riskini artırabilir.

İlginizi Çekebilir: Uykusuzluk İle Nasıl Baş Edilir?

Diğer Sağlık Problemlerinin Gelişimi

Yeni yapılan araştırmalar, Apnesi olan kişilerin derin uyku (Rem Uykusu) süresi daha az olanları, Bunama, Alzheimer veya İnme gibi sağlık problemlerine daha yatkın olabileceğini destekliyor.

Daha önce yapılan araştırmalar, uyku sorunları ile bilişsel gerileme ve demans arasında bir bağlantı olduğunu göstermişti. Araştırmacılar, uyku apnesi olan kişilerde beyin sağlığının iki ölçüsünü incelemişlerdir.

MR sonuçlarından elde edilen beyin görüntüleriyle, beyaz madde ve sinir bağlantılarında yaşlanma belirtilerini tespit edebildiler.

İlginizi Çekebilir: Uyku Bozukluğu ve Sağlığımız Üzerine 5 Etkisi

Uyku Apnesi

Bulgular, araştırmacıların uyku apnesinin bilişsel gerilemeye veya İnmeye sebep olduğunu söylemesine izin verecek kadar kesin değildi ancak bilim adamlarını daha fazla araştırmaya yönlendirecek kadar güçlüydü.

Çalışma, Amerikan Nöroloji Akademisi‘nin tıp dergisi Neurology’de yayınlandı ve yaş ortalaması 73 olan, uyku apnesi tanısı alan 140 kişiyi içeriyordu. Araştırmacılar, insanların beyinlerinin MR görüntülerinden ve gece uyku çalışmalarından elde edilen verileri analiz etti.

Azalan derin uykusu (Rem Uykusu), yaşlı insanların beyinlerinin nasıl göründüğüyle doğrudan ilişkiliydi. Kişi, derin uykuda ne kadar az zaman geçirirse, beyni de o kadar ilerlemiş yaşlanma belirtileri görünüyordu.

Okumaya Devam Edin: İnme Geçirmiş Bireyler Hangi Hastalıkların Riski Altındadır?

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

Referanslar:
https://www.webmd.com/sleep-disorders/sleep-apnea/news/20230511/sleep-apnea-linked-to-brain-aging-dementia-and-stroke
https://www.aan.com/