İnme belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. İnmenin hızlıca fark edilmesi ve inme geçiren kişinin acilen sağlık kurumuna ulaştırılması, kişinin iyileşme şansını artırır.
İnme, ölüme neden olan hastalıklar arasında 2. sırada; engelliliğe neden olan hastalıklar arasında ise 1. sırada yer almaktadır. Kendimizin veya bir yakınımızın başına gelmeyeceğini düşünsek de Türkiye’de her yıl yaklaşık 250 bin kişi inme geçirmektedir. İnme geçiren kişi, hayatını kaybedebilir veya beyin hasarı nedeniyle felç geçirebilir. İnme, hiç beklemediğiniz bir anda sizi veya bir yakınınızı bulabilir.
İnme, beyin kanaması veya beyin damar tıkanıklığı sonucu beyne yeterli kan akışı ve oksijenin sağlanamamasıdır. Bu durumda beslenemeyen beyin hücreleri ölür ve buna bağlı olarak vücutta bazı belirtiler ortaya çıkar.
İnme Belirtileri Nelerdir?
İnme belirtileri; inmenin tipine, şiddetine ve hangi bölgeyi etkilediğine bağlı olarak değişebilir. Bazı yaygın inme belirtileri şunlardır:
- Yüzün bir tarafında düşüklük veya uyuşukluk hissi
- Kol veya bacakta güçsüzlük veya uyuşukluk hissi
- Konuşma güçlüğü veya anlama güçlüğü
- Ani görme kaybı veya çift görme
- Baş dönmesi veya dengesizlik hissi
- Ani baş ağrısı
Bu belirtilerden herhangi biri, özellikle de birden fazlası ortaya çıkarsa, derhal acil tıbbi yardım alınması gerekir. Erken müdahale, inme sonrası hasarın azaltılmasına yardımcı olabilir.
İnme En Hızlı Nasıl Anlaşılır?
İnmenin en hızlı şekilde tespit edilebilmesi için yüz, kollar ve konuşma değerlendirilir. Bu test, akılda kalması için İngilizce hızlı anlamına gelen FAST harfleri ile kodlanmaktadır.
- Face (Yüz): Gülümsediğinde yüzün bir yarısı donuk kalıyor mu?
- Arms (Kollar): Her iki kolu kaldırdığında bir kol aşağıda kalıyor mu?
- Speech (Konuşma): Konuşma peltek veya garip mi?
- Time (Zaman): Bu belirtiler mevcutsa hiç vakit kaybetmeden 112’yi aramak gerekir.
İnme Önlenebilir!
İnme, kişinin hayatına birden bire inen ve can kaybına veya felç tablosuna neden olabilen bir durumdur. Acil durumlara karşı hazırlıklı olmak, önemli fark yaratabilir. İnme belirtilerini öğrenmek ve çevrenizi bu konuda bilgilendirmek; alerjileriniz ve kullandığınız ilaçlar gibi bilgileri içeren bir kartı cüzdanınızda taşımak hayatınızı kurtarabilir.
Meydana gelen tüm inmelerin yaklaşık %80’i önlenebilir nedenlerden kaynaklanmaktadır. Risk faktörlerinin daha iyi anlaşılması ve gerekli önlemlerin alınması ile birlikte inmelerin büyük çoğunluğu önlenebilir. Önlenebilir risk faktörleri şunlardır:
- Yüksek tansiyon
- Kalp ritim bozukluğu
- Sigara kullanımı
- Aşırı kilo
- Şeker hastalığı
- Yüksek kolesterol
- Hareketsiz yaşam
İlginizi Çekebilir : İnme Geçirme Riskinizi Hesaplayın