Yatılı fizik tedavi ihtiyacı olan hastaların, kapsamlı bir tedavi merkezi seçerken göz önünde bulundurmaları gereken pek çok faktör vardır. Hastanın ihtiyaçları, kurumun sahip olduğu teknolojik imkanlar, rehabilitasyon ekibinin bilgi ve deneyimi başta gelen faktörlerdendir.

Bu yazımızda, en iyi yatılı fizik tedavi merkezlerinde hangi hizmetlerin sunulduğunu sizlerle paylaştık.

en iyi fizik tedavi merkezi

Yatılı Fizik Tedavi Hangi Hastalara Uygulanır?

En iyi yatılı fizik tedavi merkezi hakkında araştırma yapmadan önce hastanızın yatarak fizik tedavi ihtiyacı olup olmadığını belirlemek gerekir. Örneğin bel ağrısı, boyun ağrısı, diz ağrısı gibi kas – eklem ağrısı yaşayan hastalar genellikle yatarak fizik tedaviye ihtiyaç duymazlar.

Yatarak fizik tedaviye ihtiyaç duyan hasta grupları şu şekilde özetlenebilir:

en iyi fizik tedavi doktoru kimdir

Yatarak Fizik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Yatarak fizik tedavi süresi her hasta için farklılık gösterir. İnme ve beyin hasarı gibi nedenlerle felç geçiren hastalar için ortalama yatış süresi 2 aydır. Daha ağır felç tablolarında yatış süresi 4-6 ayı bulabilir. Hasarın çok ağır olması, tekrarlayan inmeler, ek hastalıklar ve gelişebilecek enfeksiyonlar yatış süresini uzatabilir.

Hastanın ne kadar ağır etkilendiği ve iyileşme potansiyelinin ne kadar iyi olduğu yatarak fizik tedavi süresini belirler. 

en iyi fizik tedavi hastanesi nerede

Yatılı Fizik Tedavi Merkezi Nasıl Olmalıdır?

Kapsamlı yatılı fizik tedavi merkezinde; tetkik ve tedaviler için gerekli altyapı, bilgili ve deneyimli rehabilitasyon ekibi, gelişmiş fiziksel ve teknolojik imkanlar ve sürekli medikal takip olmalıdır. İhtiyaç anında ise tüm tıbbi branşlardan destek sağlanabilmelidir.

İstanbul Rehabilitasyon Akademisi, İnme (Felç) Tedavisi ve Kapsamlı Yatılı Fizik Tedavi Hizmeti Sunmaktadır

yatarak fizik tedavi, inme ve felç tedavisi

Rehabilitasyon Ekibi Kimlerden Oluşur?

  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi,
  • Fizyoterapist,
  • Ergoterapist,
  • Fizik tedavi teknikeri,
  • Konuşma yutma terapisti,
  • Robotik rehabilitasyon teknikeri,
  • Rehabilitasyon hemşiresi,
  • Solunum terapisti,
  • Ortez – protez teknikeri,
  • Hasta bakım personeli gibi farklı alanlardan birçok uzman sağlık personelini içinde barındırır. Kapsamlı bir yatılı fizik tedavi merkezinde, bilgili ve deneyimli rehabilitasyon ekibi bulunmaldır.

  robotik fizik tedavi merkezi

Robotik Fizik Tedavi Cihazları

Felçli hastaların tedavisine robotik rehabilitasyon uygulamaları eklendiğinde hastanın motivasyonu ve tedaviye katılımı artar. Dolayısıyla iyileşme süreci hızlanır. Kapsamlı bir yatılı fizik tedavi merkezinde son teknoloji robotik fizik tedavi cihazları yer almalıdır. Yaygın olarak kullanılan robotik fizik tedavi cihazları şunlardır:

Medikal Takip ve Tıbbi Branşlardan Destek

Felç geçiren hastaların tıbbi durumları ve tedavileri yakından takip edilmelidir. Bu nedenle yatılı fizik tedavi merkezinde, kat hemşireleri ve kat hekimi hastayı 24 saat boyunca takip eder.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekiminin yanı sıra bir iç hastalıkları uzman hekimi hastaları düzenli olarak değerlendirir. Yapılan haftalık kan tahlilleri ve görüntüleme sonuçları incelenir ve hastanın tedavileri buna göre düzenlenir.

Ayrıca bu hastaların nöroloji, beyin cerrahisi, enfeksiyon hastalıkları, kardiyoloji ve psikiyatri gibi branşlar tarafından takip edilmesi önemlidir. İyi bir yatılı fizik tedavi merkezi, ihtiyaç anında tüm tıbbi branşlardan uzman hekim desteği ve hayati durumlar için gelişmiş yoğun bakım hizmeti sunabilmelidir.