Beyin damarlarının tıkanması veya beyin kanaması sonucunda gelişen klinik tabloya inme denir. Kişi daha önce inme veya geçici iskemik atak geçirmiş ise tekrar inme geçirme riski artmış olacaktır. Türkiye’de her sene 250,000 kişi inme geçirmektedir. Özellikle inme sonrasında geçen 5 senenin içinde ikinci bir inme geçirme riski %40 oranında artar. Verilen bu oranların çoğu önlenebilir inme sebeplerinden kaynaklıdır. İnme riskinin en aza indirilmesi için inme risk faktörleri bilinmelidir ve bu faktörleri kişinin günlük yaşantısına entegre ederek hayatına devam etmesi gerekir.
İnme Belirtileri Nelerdir?
- Vücudun bir yarımında fonksiyon kaybı
- Konuşma güçlüğü
- Ani ve şiddetli baş ağrısı
- Görme bozukluğu
- Baş dönmesi
- Yürüme fonksiyonlarında bozukluk gibi sıralanabilir.
İnme belirtileri iyi bilinmeli, inmeden şüphelenildiği zaman en yakın sağlık kuruluşundan yardım alınması gerekmektedir. İnme büyük çoğunlukla 65 yaş üstündeki bireylerde gözükse de genç ve orta yaşlı bireylerde de gözükebilmektedir.
Okumaya devam edin : “İnme Belirtileri Nelerdir?“
İnme Risk Faktörleri Nelerdir?
İnmelerin büyük bir çoğunluğunun önlenebilir olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle inme için risk oluşturan faktörleri bilmek ve bunu yönetmek oldukça önemlidir.
İnme risk faktörleri:
- Kalp Ritim Bozukluğu
- Yüksek Tansiyon
- Damar Yapısı Anormallikleri
- Kalp ve Damar Hastalıkları
- Tümör
- Kalp Krizi
- Obezite
- Sigara ve Alkol Kullanımı
Okumaya devam edin : “İnme Riski Altında Olduğunuzun 8 İşareti“
İkinci İnme Nasıl Önlenir?
İnme geçirmiş kişilerin düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi ikinci bir inme riskine karşı oldukça önemlidir. İnme geçiren kişiler, risk faktörlerini bilmeli ve önlenebilir risk faktörlerine karşı temkinli davranmaları gerekmektedir. Daha önce inme geçirmiş kişiler hayatlarını düzene sokmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı ve doktoru tarafından verilen tedaviyi yerine getirmelidir.
Okumaya devam edin : “İnme (Felç) Önlenebilir Mi?“
İlginizi çekebilir : “5 Adımda İnme – Felç Tedavisi“