İnme tedavisi ne kadar sürer? ve Felç geçiren hasta yeniden eski hayatına dönebilir mi? hasta yakınları tarafından sıkça sorulan sorulardır.
İnme tedavisinin ne kadar süreceği ve iyileşmenin ne ölçüde olacağı her hastada değişiklik gösterebilir. Hafif inmelerde kısa süre içinde tam veya tama yakın iyileşme sağlanabilirken; şiddetli inme vakalarında tedavi süresi çok daha uzun olabilir ve hasta birtakım fonksiyonları geri kazanamayabilir.
İnme, beyin kanaması veya beyin damar tıkanıklığı nedeniyle oluşan ani beyin hasarıdır. İnme sonucu kişide vücudun bir yarısında kuvvetsizlik ve his kaybı, yürüme bozukluğu, konuşma güçlüğü ve idrar-dışkı tutma sorunları oluşabilir. İnme hastalarında ortaya çıkan diğer şikayetleri öğrenmek için İnme Belirtileri yazımızı okuyabilirsiniz.
İnme Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İnme tedavisi sürecinde, hastanın kaybettiği fonksiyonları yeniden öğrenmesi ve günlük hayata geri dönmesi amaçlanır. İnme geçiren hastanın iyileşme süreci kendine özgüdür:
- İnmenin yeri ve şiddeti,
- Kişinin yaşı ve genel sağlık durumu,
- Acil tıbbi müdahaleye ulaşma süresi,
- Kapsamlı rehabilitasyon uygulamaları hastanın iyileşme potansiyelini belirleyen unsurlardır.
İnmenin şiddetine bağlı olarak, iyileşmek için birkaç ay veya birkaç sene gerekebilir. Bu nedenle başlangıçta hasta ve hasta yakınlarının sorduğu “Ne zaman iyileşeceğim?” veya “Fizik tedavim ne kadar sürecek?” sorularına net yanıtlar verilemeyebilir.
İyileşme süresi her hastada değişkenlik gösterse de iyileşme süreci genel olarak benzer bir yol izler.
Akut İnme Tedavisi ve Erken Dönem Rehabilitasyon
İnme geçiren hasta en kısa sürede sağlık kurumuna ulaştırılmalıdır. Hastada oluşan beyin hasarını durdurmak ve beynin kan dolaşımını normale döndürmek amacı ile akut tedaviler başlanır. Akut inme tedavisi; ilaç tedavileri, girişimsel tedaviler veya ameliyatı içerebilir.
Akut inme tedavisinin ardından genel durumu stabil hale gelen hasta fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi tarafından değerlendirilir. Hastada oluşan fonksiyonel kayıplar tespit edilir ve rehabilitasyon programı planlanır.
Erken dönemde, yoğun bakım veya nöroloji servislerinde, hastaya yatak içi eklem hareket açıklığı egzersizleri ve elektrik akımı ile kas güçlendirme tedavileri uygulanır. Bu sayede hastada oluşabilecek kas erimesi, eklem kireçlenmesi ve dolaşım sorunları önlenmeye çalışılır.
Akut inme tedavisi süreci ortalama 1 haftadır. Daha şiddetli inme vakalarında, bu süre bir veya birkaç ay olabilir.
Kapsamlı Yatılı Fizik Tedavi
Genel durumu stabil hale gelen hasta, fizik tedavi ve nöro-rehabilitasyon kliniğine nakil alınır. Ardından kapsamlı rehabilitasyon süreci başlar. İnme hastalarında, ilk aylar iyileşmenin en hızlı gerçekleştiği zamanlardır. Bu nedenle vakit kaybetmeden kapsamlı ve yoğun fizik tedavi uygulamaları başlanır.
Kapsamlı fizik tedavide, hastanın rehabilitasyon programı doktoru tarafından hastaya özgü olarak belirlenir. Örnek günlük program şu şekilde olabilir:
- Fizyoterapi (2 seans)
- Elektroterapi (2 seans)
- İş-Uğraşı Terapisi (Ergoterapi)
- Konuşma – Yutma Terapisi
- Solunum Terapisi
- Yürüme Robotu (Hastanın ihtiyacına göre Robotik Yatak veya Yerçekimsiz Yürüme Platformu olabilir)
- El – Kol Robotu
Yoğun tekrarlı egzersizler ve özel nöro-rehabilitasyon yöntemleri sayesinde, beynin yeniden eğitilmesi sağlanır. Kapsamlı yatılı fizik tedavi süreci ortalama 2 aydır. İnmenin şiddetine ve hastanın gelişme potansiyeline göre yatılı tedavi süreci 4-6 aya kadar uzayabilir. Çok ağır inmelerde 1 yıla yakın yatış gerekebilir.
Kapsamlı Yatılı Fizik Tedavi Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayın
Ayaktan Fizik Tedavi Süreci
Yatılı fizik tedavide belirli bir seviyeye gelen, kendi başına yürüyebilen ve merdiven çıkabilen hastalarda eve taburculuk süreci başlar. Eve taburcu olan hastanın, ben iyileştim artık düşüncesiyle fizik tedaviyi bırakması tehlikelidir. İyileşme sürecinde kazanılan fonksiyonlar pekiştirilmez ise hızlı bir şekilde unutulabilir.
Bu nedenle, eve taburcu olan hastanın bir süre daha ayaktan fizik tedaviye devam etmesi istenir. Genellikle önce haftada 5 gün ardından haftada 3 gün olacak şekilde ayaktan fizik tedavi süreci ilerler. Ayaktan fizik tedavi süreci ortalama 2-3 ay sürebilir.
Günlük Hayata Dönüş
Ayaktan fizik tedavi süreci ile birlikte, kişinin günlük hayata dönüş çalışmalarına da başlanır. Günlük hayata dönüşte en büyük engellerden biri el – kol hareketlerindeki kısıtlılıktır. İnme hastalarında yürümenin geri kazanılması, el – kol hareketlerine göre daha hızlı gerçekleşir. El ve kolun iyileşmesi ise aylar ve hatta yıllar sürebilir. Bu süreçte pes etmeden çalışmaya devam etmek önemlidir.
Okumaya devam edin : Beyin Kanaması Sonrası İyileşme Süreci