İnme hastalarında Omuz ağrısı sıklıkla görülmektedir. İnme hastalarında omuz ağrısı, iyileşmeyi ve yaşam kalitesini etkileyen yaygın bir komplikasyondur. Omuz ağrısının sebeplerini ve tedavisini anlamak, kapsamlı ve etkili bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı sağlamak ve fonksiyon kaybını en aza indirmek açısından oldukça önemlidir.
Bu yazımızda, İnme geçiren hastalarda omuz ağrısına sebep olan çeşitli faktörleri ve bu durumu yönetmenin yöntemlerine ulaşmış olacaksınız.
İnme genellikle vücudun bir tarafında felç veya zayıflıkla sonuçlanır; bu durum sırasıyla hemipleji veya hemiparezi olarak bilinir. Bu kas kontrolünün ve kas gücünün kaybı, subluksasyon, spastisite ve yumuşak doku yaralanması dahil olmak üzere omuz ağrısına katkıda bulunan çeşitli problemlere yol açabilir.
İlginizi Çekebilir: Felçli Hastalarda Spastisite
Subluksasyon , İnme hastalarında omuz ağrısının en yaygın sebeplerinden biridir. Omuz çevresindeki kasların zayıflığı veya felci sebebi ile kol kemiğinin (humerus) kısmen omuz yuvasından çıkmasıyla ortaya çıkar. Bu destek eksikliği, kolun sarkmasına sebep olur, omuzdaki bağ ve tendonlara baskı uygulayarak ağrı ve rahatsızlığa neden olur.
Spastisite, omuz ağrısına da katkıda bulunabilen kas tonusu veya sertliğindeki anormal artışı ifade eder. İnme hastalarında spastisite, omuz kaslarının istemsiz kasılmasına yol açarak ağrılı spazmlara, hareketin kısıtlanmasına ve zamanla eklem deformitelerine yol açma potansiyeline sahiptir.
Rotator manşet yırtıkları veya tendinit gibi yumuşak doku yaralanmaları da inme geçirenlerde omuz ağrısının kaynağı olabilir. Bu yaralanmalar, omzun değişen biyomekaniği sebebi ile veya zayıflamış omuzun aşırı kullanımı ve zorlanması nedeniyle meydana gelebilir. Ek olarak, etkilenen kolun günlük aktiviteler esnasında uygun olmayan şekilde kullanılması veya konumlandırılması bu yaralanmaları şiddetlendirebilir.
İlginizi Çekebilir: İnme (Felç) Tedavisinde Robotik Fizik Tedavi Uygulamaları
Omuz ağrısını etkili bir şekilde yönetmek için genellikle multidisipliner bir yaklaşım gereklidir. Bu, omuz kaslarını güçlendirmek, hareket aralığını iyileştirmek ve uygun kullanım teknikleri konusunda eğitim vermek için kapsamlı fizik tedaviyi içerebilir.
İş- Uğraşı terapisi ile günlük aktivitelere yardımcı olabilir ve omuzdaki gerilimi azaltmak için uyarlanabilir ekipman önerebilir. Spastisite ve ağrıyı yönetmek için ağrı kesiciler veya kas gevşeticiler gibi farmakolojik müdahaleler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Hekimi tarafından reçete edilebilir ve bazı durumlarda sinir blokları veya botulinum toksini enjeksiyonları gibi müdahaleler kullanılabilir.
Ayrıca askılar gibi destekleyici cihazların kullanımı kolun desteklenmesine ve subluksasyon riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ancak daha fazla komplikasyona yol açabilecek hareketi çok fazla kısıtlamamak için bu cihazların doğru kullanılması oldukça önemlidir.
Sonuç olarak inme hastalarında omuz ağrısı, kapsamlı değerlendirme ve tedavi gerektiren çok yönlü bir sorundur. Sağlık profesyonelleri, altta yatan sebepleri ele alarak ve kişiye özel bir tedavi planı uygulayarak, inme hastalarının ağrısını hafifletmeye, işlevleri iyileştirmeye ve genel iyileşme sürecini desteklemeye yardımcı olabilir.
Okumaya Devam Edin: Yatılı Kapsamlı Fizik Tedavi
Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.