Stres günlük yaşamda kaçınılmaz bir parçadır. Uzun süreli stres ise kronik stres olarak adlandırılabilir. Stres ile İnme – felç arasında dolaylı olarak etkilenim vardır. Stresin vücuda yaptığı etkilerin sonucu olarak inme yaşanabilir. Özellikle yüksek tansiyon, kolestrol seviyesi İnme riski faktörlerinden biridir.

 

İlginizi Çekebilir: İnme Nedir?

 

Stresi hem kısa süreli hem de uzun süreli yaşayabiliriz. Vücudumuz stres sırasında kortizon ve adrenalin hormonlarını salgılar. Bu hormonların vücudu “savaş yada kaç” mekanizmasına hazırlar. Bu mekanizmaya bağlı olarak, kan basıncı yükselmesi ile damar sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir. Damarlarda kan akımının basıncı değişebilir, aterosklerotik plaklar damar içinde birikerek damar tıkanıklarına zemin hazırlayabilir. Vücutta oluşan fizyolojik değişikliklere bağlı olarak da  felç riski artmaktadır.

Yüksek Tansiyonun Rolü Nedir?

İnme risk faktörü : tansiyon

Yüksek tansiyon strese bağlı olmasa bile oldukça önemli bir etkendir. Stres faktörünün etki ettiği durumlarda hormon salgısının artması ve kan basıncı yükselmesi de hipertansiyona sebep olur. Zamanla bu damarların duvarları aşınabilir, yırtılabilir veya plaklanmaya bağlı olarak tıkanabilir. Bu belirtiler de 2 türlü İnmeyi oluşturabilir. Bunlardan biri İskemik diğeri ise Hemorajik İnme’dir.

İlginizi Çekebilir: İnme Riski Altında Olduğunuzun 8 İşareti

Strese Bağlı Oluşan İskemik İnme – Felç

inme ve stres

İskemik İnme, kanın pıhtılaşmasına bağlı olarak gelişir. Stresli bir anda hormon salınımı ile birlikte kanda oluşan basınç, kanın pıhtılaşma yeteneğini arttırarak beyne giden damarlardaki kan akımını kesebilir. Bu kesinti sonucunda beyine kan gitmez ve felç meydana gelir. Bu pıhtıların oluşumuna aterosklerotik plaklar da sebep olabilmektedir.  Kan basıncının artması, beyne giden arterleri daha da hassas hale getirebilir ve buda İnme riskini arttıran önemli bir sebeptir.

Strese Bağlı Oluşan Hemorajik İnme – Felç

Hemorajik inme ise kan damarlarında oluşan kanamaya bağlı olarak gelişir. Stres kan basıncını arttıracağından kan damarlarında harabiyete sebep olabilir. Uzun süreli kronik streste damar baskısına bağlı olarak aşınan damarlar patlayabilir ve patladığı bölgede kanama meydana gelebilir. Kanamanın meydana geldiği beyin lobuna bağlı olarak da hastaların etkilenimleri ve tedavinin seyri değişmektedir.

 

Stres Nasıl Kontrol Edilebilir? Stresle Baş Etme Yöntemleri Nelerdir?

Stres ile İnme – felç Arasındaki bağlantıyı anlamak, günlük yaşamdaki stresin yönetiminin ne kadar önemli olduğunu da anlamanızı sağlar. Stresinizi azaltmak için profesyonel destek alabilirsiniz. Ayrıca meditasyon yapmak, yoga yapmak, düzenli aktiviteler yapmak, nefes egzersizlerini hayat rutininize dahil etmek, sağlıklı ve düzenli beslenmek, yeterli ve kaliteli uyku stresi yönetmenizde ve stresin azaltılmasında önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.

stresle başa çıkmak

Strese bağlı felç ise vücudun fizyolojik tepkilerine karşı oluşan bir sonuçtur. Stresinizi arttıran faktörleri bularak en aza indirmek kronik stresin vücudunuza ve hayatınıza vereceği zararı en aza indirmiş olacaktır. Sağlıklı yaşam tarzını benimseyerek stresi yönetebilir, felç riskini azalatabilirsiniz. Bunların sonucunda günlük yaşam kaliteniz de artmış olacaktır.

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.