İnme, beynin bir bölgesinde kan akışının önemli ölçüde azalması veya tamamen kesilmesi sonucu meydana gelir. İnmede kanlanamayan beyin dokusu zarar görmeye ve ölmeye başlar. Buna bağlı olarak, kişide inmenin şiddetine göre çeşitli fonksiyon kayıplarından ölüme kadar giden tablolar oluşabilmektedir.

İnme 2 ana nedene bağlı olarak gerçekleşir: beyin kanamasına bağlı inme veya beyin damar tıkanıklığına bağlı inme. Beyin damar tıkanıklığına bağlı inmeler damar sertleşmesi (ateroskleroz) veya beyne pıhtı atmasına bağlı olarak gelişebilir. Beyin damar tıkanıklığına bağlı inme (iskemik inme) hakkında daha detaylı bilgi almak için okuyabilirsiniz : İskemik İnme Nedir? | İskemik İnme Tedavisi. Bu yazımızda beyin kanamasına bağlı inme (hemorajik inme) hakkında bilgi vereceğiz.

Hemorajik İnme Nedir?

Hemorajik inme, beyin kanamasına bağlı inme demektir. Hemorajik inme, intraserebral kanama olarak da adlandırılabilir. Tüm inmelerin yaklaşık %15’i beyin kanamasına bağlı olarak gelişir. Beyindeki bir kan damarı yırtılır ve bu damarın beslediği beyin bölgesi kanlanamamaya başlar; bu sırada damardan taşan kan çevre beyin dokularına da baskı yapmaya başlar.

hemorajik inme belirtileri nelerdir

Hemorajik inme, acil tıbbi müdahale gerektiren hayati bir durumdur. Hayatta kalma ve felç kalmayı önlemek için mümkün olduğunca erken acil müdahaleye ulaşılmalıdır. Bu nedenle hemorajik inme belirtilerini bilmek, kendinizde veya yakınınızda bu belirtileri gördüğünüzde hemen ambulansı aramak veya hastaneye başvurmak önemlidir.

Hemorajik İnme Belirtileri Nelerdir?

Hemorajik inme belirtileri, kanamanın şiddetine ve kanama bölgesine göre değişiklik gösterebilir. Hemorajik inme belirtileri şunları içerebilir:

  • Kısmi veya tam bilinç kaybı
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Ani ve şiddetli baş ağrısı
  • Vücudun bir tarafında yüz, bacak ve kolda güçsüzlük veya uyuşma
  • Baş dönmesi
  • Nöbet geçirme
  • Denge kaybı
  • Kafa karışıklığı veya hafıza kaybı

İnme tıbbi acil bir durumdur. Kendinizin veya bir yakınınızın inme geçirdiğinden şüpheleniyorsanız hemen ambulansı arayın veya birinin sizi hastaneye götürmesini isteyin.

Hemorajik İnme Tedavisi

hemorajik inme tedavisi

Hemorajik inmede acil müdahale ve ilk uygulanan tedaviler çok önemlidir. Öncelikle beyindeki kanamayı kontrol etmeye ve kanama nedeniyle oluşan kafa içi basıncı azaltmaya odaklanılır. Kan basıncını düşürmek veya kanamayı yavaşlatmak için ilaç tedavileri kullanılabilir. Ciddi kanamalarda yırtılan kan damarını onarmak ve kanamayı durdurmak için ameliyat gerekebilir. Bazı durumlarda kafa içi basıncı düşürmek için kafatasının bir kısmı çıkartılabilir.

Okumaya devam edin : İnme (Felç) Geçiren Hastada İlk Yardım

Hemorajik İnme Geçiren Hasta İyileşir Mi?

Hemorajik inmede kanamanın miktarı, kanama bölgesi, acil müdahale yapılması, hastanın yaşı, kronik hastalıkları gibi birçok faktör iyileşme durumunu etkiler. Beynin hayati bölgelerinde meydana gelen şiddetli kanamalar, özellikle de acil müdahale edilemezse ölümle sonuçlanabilir. Bazı durumlarda ise ufak kanamalar basit ilaçlar ve yöntemlerle tedavi edilir, hasta hiçbir fonksiyon kaybı yaşamadan eski hayatına geri dönebilir. Hemorajik inmede sıklıkla karşılaştığımız bir diğer tablo ise hasta hayati tehlikeyi atlatır ancak çeşitli fonksiyonlarını kaybetmiştir. Bu aşamada fizik tedavi ve rehabilitasyon, özellikle nörolojik rehabilitasyon ve robotik rehabilitasyon uygulamalarına ne kadar erken başlanırsa hastanın fonksiyonlarını geri kazanma ihtimali o kadar yüksek olur.

Hemorajik İnme Tedavisi İçin Okumaya Devam Edin:

Kaynak: healthline.com