Beyin ödemi, beyinde sıvı birikmesine neden olan ve hayatı tehdit eden ciddi bir durumdur. Beyinde biriken sıvı kafatasının içindeki basıncın artmasına neden olur. Kafa içi basıncın artması ile beynin kan akışı azalır ve beyin dokuları beslenememeye başlar. Şiddetli beyin ödemi, beyin dokusunda geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, beyin ödemi ölümcül olabilir.

Beyin Ödemi Belirtileri Nelerdir?

  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Koordinasyon eksikliği
  • Uyuşma beyin ödeminin belirtileri olabilir.

Doktorların beyin ödemi tanısını koyabilmeleri için uygun testler ve kapsamlı bir değerlendirmede bulunmaları gerekir. Şiddetli beyin ödeminde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Ruh hali değişiklikleri
  • Hafıza kaybı
  • Konuşma zorluğu
  • Tuvaletini tutamama
  • Bilinç bulanıklığı
  • Nöbetler
  • Kas güçsüzlüğü

İlginizi çekebilir: Beyin Ödemi Belirtileri ve Tedavisi

beyin ödemi neden olur

Beyinde Ödem Oluşması Tehlikeli Midir?

Beyin ödeminde sonuçlar hafif bilişsel bozukluktan ölüme kadar değişebilir. Burada beyin ödeminin şiddeti ve uygulanan tedaviler oldukça önemlidir. Tedavi edilmeyen şiddetli beyin ödemi, beyin dokusunu baskı altına alacağından ölümcüldür. Yine beyin ödemine bağlı olarak bası altında kalan beyin hücreleri kanlanamaz. Kanlanamayan beyin hücreleri ölür ve bu durum kişide felç tablosunun gelişmesine neden olabilir.

Beyin ödemi, hafıza ve düşünme yeteneğinde uzun süreli hasara neden olabilecek ciddi bir durumdur. Acil tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Düşme ve kaza nedeniyle başınızı vurduğunuzda veya enfeksiyonla savaşırken beyin ödemi belirtileri yaşamaya başlarsanız hemen bir doktora görünün.

Beyin Ödemi Neden Olur?

Beyin ödemi yüksek irtifada bulunmak, sağlıksız ilaç kullanımı, viral enfeksiyonlar, karbonmonooksit zehirlenmesi, zehirli hayvanlar, sürüngenler ve bazı deniz hayvanlarının ısırıkları nedeniyle oluşabilir. Ancak beyin ödeminin en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Travmatik Beyin Hasarı: Fiziksel temas, trafik kazaları ve düşmeler nedeniyle oluşabilen travmatik beyin hasarı, beyin ödemine neden olabilir.
  • İnme: Bazı inme vakaları (özellikle iskemik inme) beyin ödemine neden olabilir. Beyinde bir kan pıhtısı oluştuğunda, beynin kan dolaşımı bozulur ve iskemik inme meydana gelir. Bu durum, beyin hücrelerinin hasar görmesine ve hasar görmeye yanıt olarak da beyin ödemine neden olabilir.
  • Enfeksiyon: Bazı bakteriler, beyin iltihabına ve beyin ödemine yol açan hastalıklara ve rahatsızlıklara neden olabilir.
  • Tümörler: Beyin tümörleri, beyin dokusuna bası uygulayarak çevre beyin dokusunda beyin ödemi gelişmesine neden olabilir.

beyin ödemi nasıl tedavi edilir

Beyin Ödemi Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin ödemi tedavi edilmezse hayatı tehdit eden bir durum haline gelebilir. Beyin ödeminde acil tedavi uygulanmalıdır. Beyin ödemi tedavisinde, ödemin azaltılması ve beynin kan dolaşımının normale döndürülmesi hedeflenir. Beyin ödemine neden olan hastalığı tedavi etmek de önemlidir. Beyin ödeminde 6 yaygın tedavi seçeneği vardır:

  1. İlaç Tedavisi: Durumun ciddiyetine ve altta yatan nedene bağlı olarak, doktorlar beyin ödemini azaltıcı ve kan pıhtılarını önleyici ilaçlar uygulayabilir.
  2. Osmoterapi: Osmoterapi, beyinden sıvı çekmeyi amaçlayan bir tekniktir. Mannitol veya yüksek tuzlu osmotik ajanlar kullanılarak yapılır. Osmoterapi ayrıca kan dolaşımını da düzeltmeye yardımcı olur.
  3. Hiperventilasyon: Bazı durumlarda, kafa içi basıncı azaltmaya yardımcı olmak için kontrollü şekilde hiperventilasyon yapılabilir. Hiperventilasyon, aldığınız nefesten daha fazlasını vermenize neden olarak kan dolaşımındaki karbondioksit miktarını azaltır. Bu şekilde, beyinde kan dolaşımının normale döndürülmesi amaçlanır.
  4. Hipotermi: Hipotermi, vücut ısısının düşürülmesidir. Vücut ısısını düşürmek beyindeki metabolizmayı azaltır ve beyin ödeminin azalmasını sağlayabilir.
  5. Ventrikülostomi: Beyindeki fazla sıvının boşaltılmasını içeren girişimsel bir prosedürdür. Kafatasında açılan küçük bir kesiden sıvıyı boşaltmaya yardımcı olacak bir tüp yerleştirilir.
  6. Cerrahi: Şiddetli beyin ödemi vakalarında, kafa içi basıncı azaltmak için ameliyat gerekebilir. Bu ameliyat, örneğin bir tümör durumunda olduğu gibi, kafatasının bir kısmının çıkarılması veya şişlik kaynağının çıkarılması anlamına gelebilir.

Okumaya devam edin:

Referanslar: