İnme beyin damarlarının tıkanması veya beynin oksijensiz kalması sonucunda beyin dokusunun yeterli miktarda kanlanamamasına bağlı olarak felç tablosunun geliştiği tıbbi bir durumdur. Gelişen bu felç tablosu, vücudun sağ veya sol yarımını etkileyebilir. Sol taraf felç, beynin sağ yarım küresinde meydana gelen inmenin vücudun sol tarafında etkilenim göstermesi ile ortaya çıkan klinik bir tablodur.
Sol Taraf Felç Belirtileri Nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 15 milyon kişi inme geçirmektedir. Bu nedenle inme belirtilerini bilmek ve inmeye erken müdahale etmek sonradan gelişebilecek felç tablosunu önlemede oldukça önemlidir. Ani ve şiddetli baş ağrısı, sersemlik, bilinç bulanıklığı, bilinç kaybı, denge bozukluğu gibi inmenin genel belirtilerinin yanı sıra sol taraf felç tablosunun kendine özgü bazı belirtileri de vardır. Önemli olan bu belirtileri anlayıp en erken zamanda doğru müdahalenin yapılmasına yardım etmektir.
Sol Taraf Felç Belirtileri:
- Aniden ortaya çıkan yüzün sol yanındaki kasların çalışmaması (yüz felci),
- Sol taraf kol ve bacakta kuvvet kaybı ve uyuşma,
- Çevresindeki bireylerin yüzlerini tanımakta zorluk çekmek
- Tek taraflı ihmal sendromu olarak da bilinen, vücudun sol yarısının ihmal edilmesi
- Sol tarafta görme sorunu
- Sol taraf felç geçiren kişiler fiziksel engel geçirdiklerini inkar etmektedir. Bu durum “anosognozi” olarak tanımlanır.
Sol Taraf Felç ve Sağ Taraf Felç Arasındaki Farklar Nelerdir?
Beynin sağ yarım küresi genellikle sanat, müzik, duygu, yaratıcılık, görsel düşünme gibi sanatsal fonksiyonları yönetmektedir. Beynin sol yarım küresi ise; matematik, analiz yeteneği, muhakeme yeteneği, mantık, dil gibi fonksiyonları yönetmektedir. Konuşma ve lisan daha çok sol beynin üstlendiği fonksiyonlardandır. Örneğin; sağ elini baskın kullanan bireylerde gelişen sol beyin hasarı sonucunda %98 oranında konuşma bozukluğu gelişmektedir. Sol elini baskın kullanan bireylerde konuşma bozukluğu oranı ise %70 olarak bilinmektedir.
Sol taraf felçte (sağ beyin yarım küresi hasarında) duygusal dalgalanma, anksiyete, müzik yeteneğinde bozulma gibi belirtiler daha yaygındır. Sağ taraf felçte (sol beyin yarım küresi hasarında) ince motor becerilerde fonksiyon kaybı, konuşma bozukluğu, depresyona eğilimin artması gibi belirtiler görülür.
İlginizi Çekebilir: “Hangi Tarafın Felci Daha Tehlikelidir?“
Sol Taraf Felç Tedavisi Nasıl Olur?
Kişi, inme belirtileri gösterdiği anda en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Burada uygulanacak medikal veya cerrahi tedavi, inme tedavisinin ilk basamağını oluşturur. İnmede erken teşhis ve tedavi fonksiyon bozukluklarının artmasını önler. İlk basamak tedavinin ardından hastanın stabil duruma geldiği en erken dönemde, hasta daha yataktayken fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınmalıdır.
Yatak içinde pasif hareketlerle başlayan fizik tedavi programına destekleyici olarak robotik fizik tedavi cihazları da entegre edilmelidir. Robotik fizik tedavi cihazları ile hasta güvenli ortamda yoğun şekilde egzersizlerini yaparken hastaya hareket geri bildirimi sağlanır. Hastanın günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığı ve tedaviye katılımı arttırılır.
- Hasta, en erken dönemde dik pozisyona getirilmesini ve pasif yürüme hareketlerinin yaptırılmasını sağlayan Robotik Yatak Erigo Pro ile çalışmaya başlar.
- Vücut farkındalığı artan, dik duruş pozisyonuna uyum sağlayan ve oturma kontrolü gelişen hastada El – Kol Robotu Armeo Power ile çalışmaya devam edilir.
- Gövde kontrolü gelişen ve ayağa kalkma seviyesine gelen hastada Yürüme Robotu Lokomat kullanılmaya başlanır.
- Yürüme aşamasındaki hastanın kas gücünü ve yürüyüşünü geliştirmek amacıyla Yerçekimsiz Yürüme Platformu Alter G ve Bilgisayarlı Denge Cihazı kullanılabilir.
Okumaya Devam Edin
- İnme -Felç Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- İnme Sonrası Robotik Rehabilitasyon ve Nörorehabilitasyon
- İnme – Felç Tedavisinde Robotik Fizik Tedavi Uygulamaları
Kaynaklar
- www.verywellhealth.com
- Fink JN, Frampton CM, Lyden P et al. Does hemispheric lateralization influence functional and cardiovascular outcomes after stroke?: an analysis of placebo-treated patients from prospective acute stroke trials. Stroke. 2008 Dec;39(12):3335-40.