Robotik Rehabilitasyon son yıllarda, sağlık alanında teknolojinin gelişmesi ile birlikte kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümleri içerisinde  kullanımı arttı. Klasik fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına destekleyici olarak robotik cihazlar da programa eklenmektedir. Robotik rehabilitasyonun özellikle İnme – felç, Beyin Hasarı, Travmatik Beyin Hasarı, Beynin Oksijensiz Kalmasına bağlı olarak gelişen Nörolojik rahatsızlıklarda etkisi oldukça fazladır. Bu yazımızda Robotik Rehabilitasyonun 4 Mucizevi Etkisinden bahsetmiş olacağız.

1- Robotik Rehabilitasyon ve Erken Dönemde Ayağa Kalkma

Hastalar, hayatı risklerini atlatıp normal oda koşullarına uyum sağladıkları zaman Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi tarafından kapsamlı değerlendirmeler yapılarak fizik tedavi ve rehabilitasyon programı kişiye özel olarak planlanmaktadır. Hastanın toleransına ve genel durumuna göre tedaviye eklenen Robotik cihazlar ile hastalar desteklenmektedir.

Robotik Rehabilitasyon ve Erken Dönemde Ayağa Kalkma

Hastalar en erken dönemde Robotik Yatak / Erigo Pro ile kademeli olarak dik pozisyona getirilerek ayağa kaldırılır. Erken dönemde ayağa kaldırılan hastalar, tansiyon takibi, dolaşımın düzenlenmesi, yatak yarası oluşum riskinin azalması gibi faydalardan yararlanabilmektedir.

Robotik yatağın bünyesinde bulunan destekler ile hastaların farkındalıkları arttırılarak ayaklarında bulunan pedallar sayesinde Basma / yeri hissetme, adım atma bilincine varmaları hedeflenmektedir.

İlginizi Çekebilir: Robotik Rehabilitasyon Nedir?

2- Robotik Rehabilitasyon ve Doğru Yürüme Paterninin Oluşturulması

Robotik rehabilitasyon ile hastalar, erken dönemde robotik yatak sürecini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra hastanın toleransına göre dönüşümlü veya sürekli olarak Yürüme Robotu / Lokomat’tan destek alırlar. Lokomat ile hastalar adım alma, adım aralığını aralama, parmak ucu – topuk basma bilincine varma gibi farkındalıklarının arttırılması desteklenir.

Robotik Rehabilitasyon ve Doğru Yürüme Paterninin Oluşturulması

Aynı zamanda sanal gerçeklik ile, hastalar ekrana yansıtılan oyunlar, yürüme alanları, skor tabloları ile gerçek zamanlı yürüme ile desteklenmektedir. Sanal gerçeklik entegrasyonu ile farkındalık arttırılmakta, doğru yürüme paterni kazandırılmakta ve hastaların skor tablolarına bakarak motivasyon düzeyleri de desteklenmektedir.

İlginiz Çekebilir: İnme (Felç) Tedavisinde Robotik Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 

3- Robotik Rehabilitasyon ve El – Kol Kullanımının Arttırılması

Robotik rehabilitasyonun önemli cihazlarından biri olan Armeo – Power / El – Kol Robotu ile, hastaların kaybolan veya azalan el – kol fonksiyonlarının tekrarlı hareketler ile tekrar kazandırılması konusunda desteklenmektedir.

Robotik Rehabilitasyon ve El - Kol Kullanımının Arttırılması

El – Kol Robotunda bulunan sanal gerçeklik ile hastalar ekranda çıkan görevleri robotik cihaz yardımı ile tamamlayarak kaybedilen fonksiyonların kapsamlı tedavi ile kazanılması desteklenmektedir.

4- Denge ve Koordinasyonun Geliştirilmesi

Cihazlarının özellikle denge ve koordinasyon yeteneğinin geliştirilmesi üzerine olağanüstü  iyileştirici etkisi vardır. Sanal gerçeklik entegrasyonu ile hastalar sıkılmadan oyun tabanında denge – koordinasyon gelişimleri için desteklenmektedir.

İlk olarak hastalar dengeli bir şekilde yürüme paternini kazanmak hedefi ile Alter G / Yerçekimsiz yürüme bandını kullanarak, sanki uzayda yürüyormuş hissi ile dengeli bir şekilde yürümeleri desteklenmektedir.

Denge ve Koordinasyonun Geliştirilmesi

Devamında ise Bilgisayarlı Denge Cihazı ile, oyun içerikli denge ve koordinasyonun sürdürme yeteneğinin arttırılması üzerine hastalar desteklenmektedir.

Fizik tedavide robotik rehabilitasyon desteği ile  hastaların tedaviye katılımları da artmaktadır. Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe, robotik rehabilitasyon ve fizik tedavi rehabilitasyon arasındaki sinerji, optimal iyileşmeye ulaşma şeklimizde devrim yaratma konusunda ve hastaların kaybedilen fonksiyonlarının geri kazandırılması konusunda da  büyük umut vaat etmektedir.

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.