Lateral medüller sendrom olarak da bilinen Wallenberg Sendromu, beyin sapındaki medulla oblongata‘nın lateral kısmını etkileyen inmeden kaynaklanan nörolojik bir durumdur.

Bu bölge, önemli vücut işlevlerinin düzenlenmesinde büyük bir rol oynar ve hasar gördüğünde çeşitli semptomlara ve problemlere yol açabilir.

Lateral Medüller Sendrom Neden Olur?

Lateral medüller Sendrom  Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Wallenberg sendromu, beyinde medulla oblongata adı verilen bölgeye kan sağlayan vertebral veya posterior alt serebellar arterlerdeki tıkanıklıktan kaynaklanır. Kan pıhtıları, ateroskleroz (damar sertleşmesi) veya diğer vasküler sorunlar tıkanıklığa yol açabilir.

Hipertansiyon, diyabet ve sigara kullanımı wallenberg sendromu için önemli risk faktörleridir.

Wallanberg Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Lateral medüller Sendrom Belirtileri Nelerdir?

Ortaya çıkan belirtiler, sendromun şiddetine göre değişebilir. Yaygın olarak görülen belirtiler şunlardır:

  • Baş dönmesi,
  • Mide bulantısı,
  • Yutma güçlüğü,
  • Ses kısıklığı ve
  • Yüz bölgesinde ağrı

Lateral medüller sendromun en belirgin özelliklerden biri, yüzün bir tarafında ve vücudun karşı tarafında aniden başlayan duyusal problemlerdir.

Vestibüler Problemler

Vestibüler Problemler

Dengeyi sağlamaktan sorumlu olan vestibüler sistem, wallenberg sendromunda sıklıkla etkilenmektedir. Bu nedenle. hastalarda;

  • Baş dönmesi,
  • Dengesiz yürüme,
  • Bir tarafa eğilme veya düşme eğilimi görülebilir.

Bu belirtiler kişinin hareketliliğini ve günlük aktivitelerini önemli ölçüde etkileyebilir. Dengeyi yeniden kazanmak için dengeyi geliştirmeye yönelik kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları faydalı olacaktır.

Lateral Medüller Sendrom Nasıl Tedavi Edilir?

Lateral Medüller Sendrom Tedavisi Nasıl Olur?

Hastalığın şiddeti ve ilerleyişi; hasarın derecesine ve altta yatan sebeplere bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler zaman içinde şikayetlerinde kademeli bir iyileşme yaşarken, diğerleri ise kalıcı zorluklarla karşılaşabilir.

Hastalığın tedavisi ise altta yatan vasküler sorunu gidermeye ve semptomları yönetmeye odaklanır. Kapsamlı rehabilitasyon tedavileri, hastaların kaybedilen fonksiyonlarını yeniden kazanmalarına ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olmada önemli bir rol oynamaktadır.

İlginizi Çekebilir: Denge Bozukluğu ve Fizik Tedavinin Rolü

Multidisipliner Bakım ve Destek

Multidisipliner Bakım ve Destek

Wallenberg sendromunu yönetmek için Nöroloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon başta olmak üzere gerekli diğer uzmanlık alanlarından sağlık profesyonelleri multidisipliner bir yaklaşım sergiler.

Wallenberg sendromlu bireyler değişen yeteneklerine uyum sağlamada zorluklarla karşılaşabileceğinden duygusal ve psikolojik destek de oldukça önemlidir. Ailenin ve hasta bakım personellerinin desteği, hastaların genel refahı ve motivasyonu için önemlidir.

Okumaya Devam Edin: Wallenberg Sendromu Nedir?

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.