Kronik Ağrı Sendromu (CPS), dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen oldukça rahatsız edici bir sağlık problemidir. Sadece ABD’de 100 milyondan fazla insanın kronik ağrı ile yaşadığı tahmin ediliyor.
Kronik ağrı aylarca hatta yıllarca süren uzun vadeli ağrıları kapsar. Kronik ağrı sendromunu yaşayan birinin yaşam kalitesi önemli ölçüde azalmaktadır. İlaç tedavisi geçici bir rahatlama sağlarken fizik tedavi kronik ağrı sendromunu yönetmede bütünsel bir yaklaşım ile çözüm oluşturmaktadır.
Kronik Ağrı Türleri Nelerdir?
Hastalar ağrılarını tariflerken sıklıkla aşağıdaki gibi bahsetmektedirler:
- Yanan tarzda ağrı
- Elektriklenme veya diken gibi batıcı tarzda
- Bıçaklanma tarzında
- Zonklayıcı tarzda ağrı şeklinde betimleyebilirler.
Kronik Ağrı Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Kronik ağrı sendromu sadece fiziksel olarak hissedilen rahatsızlıkla sınırlandırılamaz. Zihinsel ve psikolojik durumu da etkileyebilir. Bu durumlar:
- Fibromiyalji
- Kronik Sırt Ağrısı
- Artrit
- Lupus
- Multiple Skleroz
- Kanser
- Sinir Sıkışmaları
- Migren
- Eklem Disfonksiyonu
- Otoimmün Hastalıklardır.
Bu koşullara genellikle kas sertliği, hareketlerin azalması veya yavaşlaması, kas güçsüzlüğü gibi ağrı döngüsünün farklı sağlık problemlerine neden olur ve hepsi birebir aynı şekilde tedavi edilmez. Kronik ağrı varlığında alanında uzman Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Hekimine başvurmalısınız. Doktorunuz size özel tedavi planını uygulayacaktır.
İlginizi Çekebilir: Fibromiyalji Ağrı Tipleri Nelerdir?
Fizik Tedavinin Kronik Ağrı Sendromunda Rolü Nedir?
Fizik tedavinin rolü ağrıyı hafifletmek, hareketliliği arttırmak gibi çok yönlü bir bakış açısı ile entegre edilen tedavi yöntemlerini kapsar. O yöntemlerden bazıları şunlardır:
Ağrı Yönetimi
Fizik Tedavi Uzmanları ve fizyoterapistler ağrıyı azaltmak amacı ile terapötik egzersizlerle birlikte medikal masaj ve mobilizasyon gibi manuel teknikleri birbirleri ile kombinasyonlayarak uygularlar.
Kapsamlı muayeneler sonucunda hastada var olan duruş bozukluğunun düzeltilmesi, ergonomik değişiklikler ve rahatlama tekniklerinin hastaya eğitimi gibi yaklaşımlarda bulunmaktadırlar.
İzleyebilirsiniz: Boyun Ağrısı İçin Evde Yapılabilecek 4 Temel Egzersiz
Hareketliliğin Arttırılması
Fizik tedavi yöntemlerinin en önemli amaçlarından biri de hastaya hareketliliğini geri kazandırmaktır. Hastaların ihtiyaç ve hedefleri doğrultusunda egzersizler, esneme hareketleri sayesinde hastalar güç ve esnekliğini tekrar kazanabilirler. Bu durumda hastaların günlük yaşam kalitesi artmakta ve ağrısız bir hayat sürdürülebilmektedir.
Duruş ve Vücut Mekaniği Eğitimi
Kötü bir postür, ağrıya yol açabilir. Fizik tedavi sürecinde hastalara düzgün posterde durma ve vücut mekaniğini korumak hakkında eğitimler verilmektedir. Bu sayede hastanın farkındalığı da artarak gün içinde daha temkinli olacaktır.
İzleyebilirsiniz: Duruş Bozukluğu İçin 4 Temel Egzersiz
Kas Güçlendirme
Kuvvetini ve direncini kaybetmiş kaslar ağrıyı şiddetlendirebilir. Fizik tedavi planlamasında belirli kas gruplarını güçlendirerek, kronik ağırdan etkilenmiş bölgelerin desteklenmesini ve stabilizasyonunu sağlamak için kişiye özel egzersiz reçetesi verilebilir.
Yaşam Tarzı Değişikliği
Sağlık profesyonelleri hastalarının durumlarını göz önünde bulundurarak ağrıyı nasıl etkili bir şekilde yönetebileceği konusunda hastalara bilgiler verir. Stres yönetimi teknikleri, düzenli ve dengeli beslenme gibi sağlıklı yaşam tarzı hastaların hayatlarına entegre edilmelidir.
İlginizi Çekebilir: Masa Başı Çalışanları İçin 10 Maddede Ergonomik Düzenleme
Manuel Terapi
Fizik tedavi yöntemlerinden olan manuel terapi ile miyofasyal gevşetme, tetik nokta terapisi gibi uygulamalı teknikler kan dolaşımını düzenleyerek kaslarda var olan gerginliği azaltarak ağrı yönetiminde kontrol sağlamaktadır.
Bu sendrom hastalarda psikolojik açıdan zorlayıcı bir durum olsada fizik tedavi yöntemleri ile hastalara umut ışığı olunabilmektedir.
Okumaya Devam Edin: Kronik Ağrıyı Yönetmek İçin 8 İpucu
Kaynak: verywell health
Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.