İnme hastalarının tedavisinde, aile ve diğer bakım veren kişilerin desteği çok önemlidir. Aile, tedavi ekibinin önemli bir parçasıdır. Daha önce inme hakkında bilgisi olmayan hasta yakınları, inme hastasına nasıl bakılacağını öğrenmeli ve tedaviye destek sağlamalıdır.

Bu yazımızda inme hastalarının yakınları için bazı tavsiyelerde bulunduk:

1. Ev Egzersizlerini Yapmaya Teşvik Edin

Birçok inme hastası, aktif tedavi aldığı dönemde hastanede veya klinikte yaptığı egzersizlerin yeterli olduğunu düşünür. Oysa ki bu yanlıştır. İnme tedavisinde çeşitlendirilmiş egzersizlerin bol tekrarlı şekilde yapılması önemlidir.

Hastanın klinikte öğrendiği egzersizleri evde bol tekrarlı şekilde yapması, tedavinin başarısını artırır. Hasta yakınlarının görevi; inme hastalarını, günlük ev egzersizlerini yapmaları açısından teşvik etmektir.

2. Yalnızca Gerekliyse Yardım Edin

Aileler, felç geçirmiş yakınlarını zorlamamak adına – onlara iyilik yaptıklarını düşünerek – her işinde yardımcı olmaya çalışırlar.

Hasta ilk dönemlerde kendi başına oturamıyor, yürüyemiyor veya gömleğini giyemiyor olabilir. Ancak tedavinin ilerleyen aşamalarında hasta bunları yapmaya başladığında, yardımı azaltmak gerekir.

Her aktivitede yardım etmekten kaçının ve yalnızca gerçekten gerekli durumlarda yardım edin. İnme hastalarının iyileşmeleri için bir takım zorluklarla mücadele etmeleri ve kendi başlarına çözüme ulaşmaları gerekir.

3. Ev Ortamını Gözden Geçirin

İnme hastalarında görme bozukluğu, denge kaybı ve yürüme güçlüğü olabilir. Ev ortamında hastanın dengesini bozacak ve kazaya sebep olabilecek etkenleri gözden geçirmek gerekir. Kaydırmaz halılar kullanmak ve gerekli yerlere (örn. tuvalet ve banyo gibi) tutunma demirleri takmak, oluşabilecek kazaları engelleyebilir.

Bu konuda fizyoterapistinize ve ergoterapistinize danışmaktan çekinmeyin. Hastanızın neye ihtiyacını olduğunu bilen terapistler hastanıza uygun çeşitli önerilerde bulunabilirler.

İlginizi Çekebilir : İnme Sonrası Taburculukta Öneriler

inme hastasının ailesi

4. Hastanın Sağlık Durumunu Yakından İzleyin

  • Hastalar taburcu olduktan haftalar ve aylar sonra inmenin yeni belirtileri ortaya çıkabilir.
  • Kullanılan inme ilaçları, yan etkilere sebep olabilir.
  • Daha kötüsü hasta ikinci bir inme geçiriyor olabilir. (İnme geçirenlerde yeniden inme geçirme riski yüksektir.)

Bu gibi durumlar nedeniyle, hastada gelişebilecek yeni belirtiler veya var olan belirtilerin kötüleşmesi yakından izlenmelidir. Anormal bir kasılma, kas kuvvetinin kaybolması, baş ağrıları, kusma ve nöbet gibi belirtilerde hemen doktora başvurulmalıdır.

5. Doktora Danışmadan Farklı İlaçlar ve Takviyeler Kullanmayın

Bazı kişiler inme hastasına yardımcı olacağı düşüncesiyle çeşitli ilaçlar ve takviyeler önerebilirler. Bu önerilen takviyeler doğal dahi olsa özellikle fazla alındığında çeşitli yan etkileri olabilir. Bu nedenle hastanıza farklı bir ilaç veya takviye kullandırmadan önce mutlaka nöroloji doktoru ile görüşün. Zararsız görünen takviyeler ve bitki çayları hastada çeşitli yan etkilere ve hatta ikinci bir inmeye bile neden olabilir.

6. İnme Riskini Yönetin

Değiştirilebilir inme risk faktörlerini yöneterek tekrarlayan inme riskini azaltabilirsiniz. Bunun için kan basıncını, kolesterolü ve stres seviyelerini kontrol altında tutmaya çalışın. Bu konuda zorluk yaşıyorsanız doktora başvurun.

İlginizi Çekebilir : İnme Geçirme Riskini Azaltan 9 Madde

7. Daha İyisi İçin Mücadeleye Devam Edin

İnme hastalarında iyileşme hızı, ilk 6 – 12 ayın ardından yavaşlamaya başlar. Bu yavaşlama, iyileşmenin durduğu anlamına gelmez. Ancak bu noktada olumsuz düşüncelere kapılıp tedaviyi yarım bırakmak iyileşmeyi durdurabilir.

Motivasyonunuzu kaybetmeyin ve her zaman daha iyisi için mücadeleye devam edin. İyileşme hızının yavaşlaması sizin ve hastanızın cesaretini kırmasın. İyileşme yavaşlasa dahi fonksiyonel kazanımlar sağlamak mümkündür.

8. Zor Zamanlarda İnancınızı Koruyun

İnme hastalarının iyileşme yolculuğu grafiğe dökülürse, bu grafik düz bir çizgi şeklinde yükselmez. Yolculuk boyunca yükselişler olduğu gibi düşüşler de yaşanır. Bazen hastalar 2 adım ileri 1 adım geri giderler.

Düşüşlerde inancınızı korumak önemlidir. Bu düşüşlerin iyileşme sürecinizin bir parçası olduğunu unutmayın ve böyle zamanlarda yükselişe geçmek için daha fazla çalışın.

9. Kendinize İyi Bakın

Hasta yakınları, hastalarına daha iyi bakabilmek için, ilk olarak kendilerine iyi bakmalıdırlar. İnme ile mücadele uzun bir yolculuktur ve bu yolculuk hem hasta hem de hasta yakını için zorlayıcı olabilir. Diğer hasta yakınları ile duygularınızı paylaşmak ve gerektiğinde psikolojik destek almak size iyi gelebilir.

Okumaya Devam Edin : İnme Tedavisinde Aile Nasıl Davranmalı? İnme Hastası Yakınlarına Tavsiyeler

Referans: flintrehab.com