İnme hastalarında iyileşme süreci, her hastada farklılık gösterebilir. İnmenin yeri ve şiddeti, hastanın yaşı ve genel sağlık durumu gibi faktörler iyileşme sürecini belirler. Hafif şiddette inme geçiren hastalarda hızlı ve tam iyileşme mümkün olabilir. Ancak orta ve ağır inmeli hastalarda iyileşme aylar ve hatta yıllar sürebilir; hasta tüm fonksiyonlarını geri kazanamayabilir.
İnme sonrası, beyni bir anda iyileştiren mucizevi bir tedavi yöntemi yoktur. İnme hastalarında iyileşmenin temel formülü kapsamlı fizik tedavi rehabilitasyon ve yoğun çalışmadır. Ancak inme hastalarında iyileşme sürecini hızlandırmak ve hastanın potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için bazı ipuçları mevcuttur. Bu yazımızda sizlere bunlardan bahsedeceğiz.
İlginizi çekebilir : “Felç İyileşme Süresi | İnme (Felç) Tedavisi Ne Kadar Sürer?“
İnme Sonrası İyileşme için Nöroplastisiteyi Kullanmak
Beynimizin, gördüğü hasardan sonra kendini toparlayabildiğini ve inme sonrası kendini iyileştirebileceğini biliyor muydunuz? Beyinde gerçekleşen bu sürece nöroplastisite adı veriliyor.
Nöroplastisite, beynin kendisini olabildiğince verimli olması için yeniden düzenlemesine ve yeniden yapılandırmasına izin verir. Bu sayede inme nedeniyle hasar gören beyin dokularının görevini beynin sağlıklı bölgeleri üstlenir.
İyileşmeyi ve nöroplastisiteyi teşvik etmek için beynimizin sürekli uyarılmaya ihtiyacı vardır. Bir düşünceyi veya görevi düzenli olarak tekrarladığınızda, beyin o düşünce veya görevde daha verimli olmaya çalışır. Beyni uyaran aktivitelere odaklanarak nöroplastisiteyi harekete geçirmek mümkündür. Tutarlı bir şekilde çalıştığınız sürece, iyileşme şansınızı en üst düzeye çıkarabilir ve mümkün olan en kısa sürede iyileşebilirsiniz.
İlginizi çekebilir : “İnme (Felç) Tedavisi Ne Kadar Sürer?“
İyileşme Sürecini Hızlandıran 6 İpucu
1. Tüm dikkatinizi egzersizlere odaklayın ve bol tekrarlı şekilde çalışın: Beynin uyarılmasını sağlayan hareketler ve tekrarlı uygulamalar, iyileşme için çok önemlidir. Bu sayede beynin nöroplastisite yeteneği harekete geçirilir. Kaybettiğiniz becerileri geri kazanmak için çeşitli egzersizlere her gün saatlerce çalışmanız gerekir. Bu becerileri günlük olarak uygulamak, daha hızlı bir iyileşmeyi teşvik edecek ve beyninizin iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu uyarımı sağlayacaktır.
2. Ev egzersizlerini aksatmayın: Fizik tedavi merkezinde yaptığınız 1-2 saatlik çalışmanın ardından evde tüm gününüzü yatarak geçirmeyin. Terapistlerinize evde hangi egzersizleri yapabileceğinizi sorun. Size uygun bir ev egzersiz programı oluşturun ve ev egzersizleri ile tedavinizi destekleyin.
3. Moralinizi yüksek tutun ve tutarlı şekilde çalışın: İyileşme sürecinde iki adım ileri – bir adım geri gitmek yaygındır. Süreç boyunca çeşitli nedenlerle duraklama ve gerileme yaşayabilirsiniz. Bunların sürecin normal bir parçası olduğunu kabul edin ve duraklama dönemini atlatmak için tutarlı şekilde çalışmaya devam edin.
4. Yeterli uyumaya özen gösterin: İyileşme sürecinde normalden daha fazla uyumak yaygın bir durumdur. Uyku sırasında günün kısa süreli anıları uzun süreli anılara çevrilir. Uyku, beyne dinlenmesi ve yeniden şarj olması için imkan sağlar. İnme sonrası iyileşme sürecinde yeterli uykuyu aldığınızdan emin olun.
5. Robotik rehabilitasyon, iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur: Robotik yatak, el – kol robotu ve yürüme robotu gibi robotik fizik tedavi cihazları iyileşme sürecini hızlandırır. Bu robotik cihazlar sayesinde hastanın oyunlar oynayarak yoğun şekilde egzersiz yapması mümkün olur. Ayrıca bu cihazlar, hareketlerin doğru paternde öğrenilmesini sağlar.
6. Tam iyileşme için çabalayın: İnme hastalarının yalnızca bir kısmı tam olarak iyileşebilir. Diğer hastalarda ise bir takım fonksiyonel kayıplar kalıcı hale gelebilir. İyileşen ve eski hayatına dönen birçok inme hastası, zamanında iyileşemeyeceği endişesine kapılmıştır. Ancak bu kişiler çabalamaya devam ederek eski hayatına dönmeyi başarmışlardır. Motive olmak için yardıma ihtiyacınız varsa, benzer durumdaki diğer inme hastalarının başarı hikayelerini izlemek için tıklayın.
Okumaya devam edin : “İnme (Felç) Tedavisinde Robotik Fizik Tedavi Cihazları“
Referans: flintrehab.com