Hemipleji, vücudun sağ veya sol tarafında felç gelişmesidir. Hemipleji, beyin hasarı veya omurilik yaralanması nedeniyle oluşabilir. Bu durum kas zayıflığına, hareket güçlüğüne ve kaslarda sertliğe neden olabilir. Yaralanmanın yeri ve boyutu, hemipleji tablosunun şiddetini belirler.
Hemipleji yani tek taraflı felç, vücudun sağ veya sol tarafını etkileyebilir. Beynin sağ bölümü hasar görürse, vücudun sol tarafında; beynin sol bölümü hasar görürse vücudun sağ tarafında hemipleji gelişir. Hemiplejinin şiddetine bağlı olarak, kişide farklı belirtiler ortaya çıkabilir:
- Tek taraflı kas güçsüzlüğü,
- Hareket kaybı,
- Yürümekte zorluk,
- Denge bozukluğu ve
- Spastisite gibi belirtiler görülebilir.
Ayrıca hemipleji, beyin hasarına bağlı olarak geliştiyse; beyin hasarına özgü bazı belirtiler de ortaya çıkar. Bunlar hafıza kaybı, konuşma bozukluğu, davranış değişiklikleri ve nöbetler olabilir.
Hemiparezi Nedir?
Hemiparezi ve hemipleji terimleri sıklıkla birbiri yerine kullanılırlar. Hemiparezi, hemiplejiye benzer belirtiler gösterir ancak aralarındaki en büyük fark:
- Hemiplejide tam felç,
- Hemiparezide ise kısmi felç mevcuttur.
Hemipleji, ilerleyici bir durum değildir. Bozukluk oluştuktan sonra semptomlar kötüleşmez. Hemiplejinin neden olduğunu ve nasıl tedavi edildiğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Hemipleji Neden Olur?
İnme, hemiplejinin en yaygın nedenlerinden biridir. İnmenin yerine ve boyutuna bağlı olarak hemipleji tablosunun şiddeti değişebilir. İnme yaşlılarda, gençlerde ve çocuklarda görülebilir.
Travmatik beyin hasarları, beyin hücrelerinde ölüme yol açabilir. Beynin yalnızca bir yarısında hasar gelişti ise tek taraflı felç (hemipleji) tablosu görülebilir. Araç içi trafik kazası, spor yaralanmaları, ateşli silah yaralanmaları gibi durumlar travmatik beyin hasarına neden olur.
Beyin tümörleri, hemipleji de dahil olmak üzere çeşitli fiziksel sorunlara yol açabilirler.
Beyindeki enfeksiyonlar, beyin hasarına neden olabilir ve hemipleji tablosu gelişebilir.
Hemipleji Tedavi Edilir Mi?
Hemipleji, beyin hasarı nedeniyle vücudun bir tarafında gelişen felç tablosudur. Hemipleji ilerleyici değildir, bir defa geliştikten sonra daha da kötüleşmez. Hemiplejinin kesin bir tedavisi olmamakla birlikte uygun rehabilitasyon planı ile hemipleji belirtilerini iyileştirmek mümkündür.
İnme (felç) rehabilitasyonu ile hemipleji belirtileri zamanla iyileşebilir. Kişi kaybettiği kol ve bacak hareketlerini, yürüme yeteneğini yeniden kazanabilir. Bu hastaların tedaviden görecekleri fayda; beyin hasarının yerine, şiddetine ve kişinin yaşına bağlıdır.
Hemipleji Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hemipleji tedavisi nörolojik rehabilitasyon (nöro-rehabilitasyon) alanında deneyimli klinikler tarafından gerçekleştirilir. İnme, beyin hasarı veya beyin tümörü nedeniyle vücudunun bir tarafında felç gelişen hastalar tıbbi durumları stabil hale gelir gelmez fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniğine başvurmalıdır.
Kapsamlı kliniklerde hastayı fizik tedavi ve rehabilitasyon hekiminin yanı sıra nöroloji, beyin cerrahisi, iç hastalıkları, enfeksiyon, kardiyoloji gibi birçok branştan hekim birlikte takip eder. Hastanın rehabilitasyon programı fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi tarafından oluşturulur ve hedefler belirlenir. Rehabilitasyon uygulamaları ise;
- fizyoterapist,
- ergoterapist,
- fizik tedavi teknikeri,
- rehabilitasyon hemşiresi,
- konuşma yutma terapisti ve
- solunum terapisti gibi farklı uzmanlık alanlarından deneyimli sağlık çalışanları tarafından yapılır.
Felç rehabilitasyonunda yatak içi egzersizler, oturmaya geçiş çalışmaları, yürümenin yeniden öğretilmesi, elektrik stimülasyonu ile kas güçlendirme, ergoterapi eşliğinde günlük yaşam aktivitelerine dönüş ve robotik fizik tedaviden yararlanılır.
Okumaya Devam Edin:
- Yatılı Kapsamlı Fizik Tedavi
- İnme (Felç) Tedavisi
- İnme (Felç) Tedavisinde Robotik Fizik Tedavi Cihazları
Referans: healthline.com