Beyin damarlarındaki bir tıkanıklık veya kanama nedeniyle beyne giden kan akışının kesilmesi inmeye neden olur. Beynin kan akışı kesintiye uğradığında, beyin hücreleri hasar görür ve kişide çeşitli beyin hasarı belirtileri ortaya çıkabilir. Geçirilen bir inme, kişinin hayatını kaybetmesine veya yatağa bağımlı kalmasına sebep olabilir.
İnme, acil tıbbi müdahale gerektiren hayati bir durumdur. İnme ne kadar erken tespit edilir ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa, kişinin iyileşme şansı da o kadar artar. İnmenin erken belirtilerini tanımak; zamanında tıbbi yardım almak ve kişinin felç kalmasını önlemek açısından çok önemlidir.
Bu yazıda, inme habercisi belirtileri ve inmenin nasıl önlenebileceğini inceleyeceğiz.
İnme Habercisi Belirtiler Nelerdir?
İnme habercisi olabilecek belirtilerin farkında olmak ve inme riskini azaltacak önlemler almak, kişinin kendisi ve yakınları için çok önemlidir.
Geçici İnme (Geçici İskemik Atak)
Geçici inme olarak da adlandırılan geçici iskemik atak, beyne giden kan akışının geçici olarak kesilmesidir. Geçici iskemik atak;
- vücudun bir tarafında ani güçsüzlük veya uyuşma,
- geçici görme kaybı,
- baş dönmesi,
- konuşma güçlüğü veya
- kafa karışıklığı gibi belirtilere neden olabilir.
Geçici inme belirtileri genellikle birkaç dakika veya saat içinde düzelir. Ancak belirtilerin düzelmesi kişiyi aldatmamalıdır! Bu tarz iskemik ataklar daha büyük bir inmenin habercisi olabilir. Kendinizde veya bir yakınınızda kısa süreli de olsa bu belirtileri yaşarsanız, derhal tıbbi yardım almanız gerekir.
Yüksek Tansiyon İnmeye Sebep Olabilir
Yüksek tansiyon (hipertansiyon), inme için çok önemli bir risk faktörüdür. Yüksek tansiyon belirtileri; sık sık meydana gelen baş ağrıları, baş dönmesi, burun kanaması ve göğüs ağrısı olabilir.
Tansiyonun düzenli olarak takip edilmesi, sağlıklı beslenme, egzersiz ve gerekli durumlarda ilaç kullanımı hipertansiyonun etkili bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur. Bu sayede inme geçirme riski azaltılabilir.
Atriyal Fibrilasyona Dikkat!
Diğer önemli inme nedeni ise, bir kalp ritim bozukluğu olan atriyal fibrilasyondur. Atriyal fibrilasyonu olan kişilerde, düzensiz kalp atışı nedeniyle kalpte oluşan bir kan pıhtısı beyne gidebilir ve kişi inme geçirebilir.
Çarpıntı, hızlı veya düzensiz kalp atışı, yorgunluk, nefes darlığı ve göğüste sıkışma atriyal fibrilasyonu işaret eden belirtilerdir. Bu kişiler düzenli kardiyoloji muayenelerine gitmeli ve uygun tedavileri almalıdır. Bu sayede inme riski azaltılabilir.
İlginizi Çekebilir : “Beyne Pıhtı Atması Tedavisi ve İyileşme Süreci“
Ani Gelişen Nörolojik Belirtiler
- Ani şiddetli baş ağrısı,
- Denge kaybı ve koordinasyon bozukluğu,
- Özellikle vücudun bir tarafında uyuşma veya güçsüzlük,
- Kafa karışıklığı,
- Konuşulanları anlamada zorluk,
- Konuşma güçlüğü veya geveleyerek konuşmak gibi belirtiler aniden ortaya çıkabilir ve yaklaşan bir inmenin habercisi olabilir.
Kendinizde veya bir yakınınızda bu belirtilerden herhangi biri varsa, belirti kısa sürede kaybolsa dahi, mutlaka tıbbi yardım alın.
Geçici Görme Bozuklukları
Genellikle geçici körlük, bulanık veya çift görme gibi tanımlanabilen kısa süreli görme bozukluğu atakları geçirmek, altta yatan damarsal bir sorunu işaret ediyor olabilir.
Bu tür görme bozuklukları, göze veya gözün sinirine giden kan akışının azalmasının bir sonucu olabilir ve daha ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle görme bozukluğu belirtileri önemsenmeli ve derhal doktora başvurulmalıdır.
İnme Önlenebilir Mi?
İnmelerin önemli bir kısmı alınabilecek tedbirler ve uygun tedaviler sayesinde önlenebilir. İnme risk faktörlerini bilmek, inme riskinizi azaltmak için adımlar atabilmenizi sağlar.
- Gerektiğinde acil tıbbi müdahaleye ulaşabilmek için inmenin erken belirtileri hakkında kendinizi ve çevrenizdekileri eğitin.
- Özellikle hipertansiyon, diyabet ve ailede inme öyküsü gibi risk faktörlerine sahipseniz; inme belirtilerini bilmek ve sağlığınızdaki değişimlere karşı dikkatli olmak önemlidir.
İnme söz konusu olduğunda, zaman çok önemlidir. Kendinizde veya yakınınızda inmeden şüpheleniyorsanız şikayetlerinizi geçici olsa veya düzeliyor gibi görünse bile mutlaka doktora başvurmalısınız.