İnme – Felç dünya üzerinde oldukça yaygın görülen bir sağlık problemidir. İnme hastaları, Kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarını başarı ile tamamlamanın ardından eve taburcu edilirler. Bazı durumlarda İnme hastaları önceki ev düzenlerinde günlük yaşamlarında kolaylıkla yaptıkları işleri yapmakta zorlanabilirler.

felç hastası ve ev düzeni

Bu sebeple İnme – Felç gibi fonksiyon bozukluklarının geliştiği hastalıklarda hastanın güveni ve yaşam kalitesinin arttırılması için birtakım ev düzenlemeleri yapılmalıdır. Bu yazımızda İnme hastalarının ihtiyaçlarını kolayca karşılaması için uyarlanmış ev düzenlemeleri için 7 ilham verici fikirlere ulaşmış olacaksınız.

İlginizi Çekebilir: İnme – Felç Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

1- Basitleştirin ve Düzenleyin

Yaşam alanını düzenleyerek işe başlayabilirsiniz. Evde bulunan gereksiz, kullanılmayan eşyaları ortamdan kaldırın. İnme geçirmiş bireyler için daha fazla açık alan yaratın. Bu sayede takılıp düşme, eşyalara çarpma gibi riskler azalmış olacaktır. Temel eşyaları ise kolay ulaşılabilir yerlerde muhafaza edin. Böylece İnmeli bireyler ihtiyaçlarına kolayca ulaşabilecektir.

inme hastası ev düzeni oluşturmak

İlginizi Çekebilir: İnme Hastaları İçin Uykunun Önemi

2- Eşyalara Erişimi Kolaylaştırın

eşya yerleştirmek felç sonrası yaşam

Sıkça kullanılan eşyaları ulaşılabilir yerlere koyun. Genellikle eşyaların bel – göğüs hizasında olmaları daha uygun olacaktır. Mutfakta bardak, tabak, çatal.. gibi eşyaların düzenlemesini ulaşılabilir şekilde yapın. Bunun için alt çekmeceleri ve dolapları kullanabilirsiniz. Bu sayede bağımsız olarak ihtiyaçlarına ulaşan inmeli bireyler oldukça mutlu ve rahat olacaktır.

3- Eşyaları Etiketleyin

Basit ulaşılabilir etiket makinelerinden edinin. Dolapları, çekmeceleri etiket yardımı ile etiketleyin. Bu sayede aranan eşyalara daha kolay ulaşabilen İnme hastalarının özerklik duygularını tekrar yaşamış olacaklardır.

4- Kayan Zeminleri Sağlamlaştırın

felç hastaları ve zemin iyileşmesi

Özellikle banyo, mutfak gibi kaygan yapılı zeminlerin düşmeye sebep olabileceğini unutmayın. Bu tür alanlara uzun halı kaydırmaz tabanlı zemin kaplamaları yaptırın. Bu sayede kayıp düşmeye bağlı travmatik yaralanmaların ve diğer risklerin önüne geçmiş olursunuz.

5- Destek Kolları ve Korkuluklar

İnme - felç hastaları içn tuvalet desteği, yaşlı bakım, hasta bakım

Uzun koridorlara, banyo ve tuvalete, giyinme alanlarına hastaların tutunabileceği trabzanlar monte ettirin. Hastalar bu sayede daha güvenli bir şekilde hareket edebilir ve hayati destek almış olurlar.

6-  Yardımcı Araçlar Kullanın

Hastalarının günlük yaşam fonksiyonlarında yardımcı olmak üzere tasarlanmış harekete ve ihtiyaca göre uyarlanabilir aletlerden edinin. Örnek verecek olursak; çatalı daha rahat tutabilmek adına kalın saplı destekler, kalem tutmak için kalem ucuna yerleştirilen yastıkçıklar, düğme iliklemek için küçük kancalar edinebilirsiniz. Bu ufak değişiklikler ile hastaların hayatını büyük ölçüde kolaylaştırmış olabilirsiniz.

7- Acil Durum Planı Oluşturun

Özellikle acil durumlarda hastanın ve hasta yakınlarının bilgisi olacak şekilde acil durum planı oluşturun. Önemli iletişim numaraları, ilaçlar ve tıbbı dökümanlara erişimin en kolay olacağı şekilde düzenleyin.

İnme – felç hastalarının ev düzenlemelerinin yanında günlük yaşam becerilerini geliştirmek için İş – Uğraşı terapisi / Ergoterapi seanslarını almaları için teşvik edin. Bir Ergoterapist öncülüğünde yapılabilecek ufak değişiklikler ve seanslarla hastaların hayatına büyük kolaylıklar sağlanmış olur.

İnme felç hastalarında ev yönetimi

İnme – felç hali sabır gerektiren uzun soluklu bir süreçtir. Bu süreçte hastalar hem ev ortamında hemde günlük yaşamlarında fonksiyonlarını arttırmaya yönelik teşvik edilmelidir. İnme hastalarının kendi ev ortamlarında özgürce yaşamaları, ihtiyaçlarına kolayca ulaşmaları için bu 7 öneriyi uygulayabilirsiniz. Unutmayın ufak değişiklikler büyük hayatları kazandırabilir.

 

İlginizi Çekebilir: İnme – Felç Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İzleyebilirsiniz: İş Yerinde İnme Geçirdi, 3 Ayda Yürüyerek Taburcu Oldu / Başarı Hikayesi

 

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.