Beynin kan dolaşımı bozulduğunda, inme dediğimiz felce sebep olan tablo ile karşılaşırız. Beynin kan dolaşımı, beyin damar tıkanıklığı veya beyin kanaması nedeniyle bozulabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar, geçici inme hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Bazı durumlarda beyindeki damar tıkanıklığı kısa süre içinde açılır ve beynin kan dolaşımı hızlıca normale döner. Böylece beyin dokusunda kalıcı hasar meydana gelmez. Bu durumda, hastada ortaya çıkan felç belirtileri de 24 saatten kısa sürede ortadan kaybolur.
Geçici inme veya tıp dilinde “geçici iskemik atak” dediğimiz bu durum, belirtiler ortadan kaybolsa dahi mutlaka araştırılmalıdır.
GEÇİCİ İNME BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Vücudun bir tarafında kol ve bacaklarda uyuşma ve hareket kaybı,
- Yüzün bir tarafında uyuşma ve yüzün aşağı doğru sarkması,
- Konuşmanın bozulması,
- Anlama bozuklukları,
- Bilinç kaybı ve bayılma,
- Şiddetli baş ağrısı ve kusma gibi belirtiler geçici inme belirtileridir.
Geçici inmede, hastada bu belirtiler hızla ortaya çıkar ve genellikle 1-2 saat içinde ortadan kaybolur. Belirtilerin ortadan kaybolması bazı hastalarda 24 saati bulabilir. İnmede ise bu belirtiler kalıcı olarak yerleşir ve hastanın iyileşmek için inme rehabilitasyonuna ihtiyacı olur.
GEÇİCİ İNME BİR UYARI OLABİLİR!
Geçici inmede oluşan beyin hasarı kalıcı değildir ve hasta kısa sürede normale döner. Ancak belirtiler ortadan kalksa dahi hasta mutlaka doktora başvurmalıdır. Geçici inmeye neden olan damar tıkanıklığı tam olarak açılmamış olabilir. Geçici inmeye neyin sebep olduğu tespit edilmeli ve olması muhtemel bir sonraki inmeler için önlem alınmalıdır.
Geçici inme geçiren kişilerin yeniden inme geçirme riski oldukça yüksektir. Bu açıdan bakıldığında geçici inme oldukça önemli bir uyarıdır ve asla ihmal edilmemelidir. Hastada kalp ritminin, tansiyonun, şekerin ve inmeye neden olabilecek diğer faktörlerin tespit edilip düzenlenmesi hayati önem taşır.
İNME GEÇİRME RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER
Bazı basit önlemler alarak inme geçirme riskinizi azaltmak mümkündür. Bu önlemler:
- Sigara kullanıyorsanız, derhal bırakmak,
- Fazla kiloya sahipseniz, kilo vermek,
- Tuz tüketimini azaltmak,
- Akdeniz diyetine uygun beslenmek ve
- Haftada en az 3 gün, 30-60 dakika orta tempoda egzersiz yapmaktır. Toplamda haftada 150 dakika egzersiz yapılması önerilir.
Bunların yanı sıra doktorunuz kolesterolü, tansiyonu ve kan şekerini düzenleyecek ilaç tedavilerine başlayabilir. Bu aşamada ilaçlarınızı düzenli kullanmaya ve uygun aralıklarla doktor kontrolüne gitmeye özen göstermelisiniz.