Lokomat nedir?
Robotik rehabilitasyonda en sık kullanılan cihazlardan biri yürüme robotlarıdır. Lokomat Yürüme Robotu rehabilitasyona yardımcı cihazlar içerisinde en gelişmiş teknolojik yeniliklere sahip cihazlardan birisidir.
Robotik cihazlar ve sanal gerçeklik günümüzde gittikçe modern tıbbın bir parçası haline gelmektedir. Robotik teknolojiden özellikle yararlanılan alanlardan biri de rehabilitasyondur. Nörolojik rehabilitasyonda farklı robotik cihazlar yardımı ile hastalarda iyileşme ve kaybedilen fonksiyonunun geri kazanılma süreci hızlandırılabilmektedir. Robotik teknolojiler ile klasik fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri birlikte kullanıldığı zaman daha iyi sonuçlar alınabilmekte ve başarılı fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci geçirilmektedir.
İsviçre menşeili Hocoma, yürüme robotu konusunda dünya çapında öncü bir firmadır. Bu alandaki halihazırda en gelişmiş Robotik Tedavi sistemlerini geliştirmektedir. Bu firmanın normal yürüme fizyolojisine en uygun ve en gelişmiş yürüme robotu Lokomat Pro with Free D cihazıdır.
Lokomat Pro Yürüme Robotundaki dinamik vücut ağırlığı desteği ve kişiye uyum sağlayan robotik dış iskelet ile ağır nörolojik hasarlarda bile hasta ayağa kaldırılıp doğal yürümeye en yakın hareketler yaptırılabilir.
- Felç – İnme
- Beyin Hasarı
- Omurilik Yaralanmaları
- Nörolojik Hastalıklar
- Travmatik Yaralanmalar
Lokomat yürüme robotunun tedaviye katkısı nasıl olur?
Lokomat Pro Yürüme Robotuna eklenen Free D özelliği, pelvik bölge dediğimiz leğen kemiği kalça bölgesinin zorlanmadan normal salınımını yaparak en fizyolojik şekilde yürümenin gelişmesini sağlar.
Lokomat Pro Yürüme Robotundaki dinamik vücut ağırlığı desteği ve kişiye uyum sağlayan robotik dış iskelet ile ağır nörolojik hasarlarda bile hasta ayağa kaldırılıp doğal yürümeye en yakın hareketler yaptırılabilir. Ayak tabanına basınçlar doğal şekilde yansıtılır, ayak bileği-diz-kalça dizilimi normale uygun şekilde korunur. Hastanın spesifik ihtiyaçlarına göre kalça ve diz eklem hareket açıları terapist tarafından özel ayarlanabilir. Cihazın üzerindeki sensörler yapılan tüm hareketleri kaydeder.
Yürüme robotunda hastanın yapamadığı hareket kısmı robot tarafından tamamlanır ve böylelikle beyin ile ayaklar arasındaki yeniden öğrenme mekanizması uyarılmış olur.
Lokomat Pro Yürüme Robotunda bir de sanal gerçeklik entegrasyonu vardır. Bu sistemde hastanın tam karşısında bir ekran bulunur. Bu ekranda hastanın vücudunun yansıması olan bir avatarı çıkar. Bu ortamda hastanın motivasyonunu artırmak üzere kurgulanmış pek çok çeşitli oyun vardır. Yani hasta kendini bir doğa yürüyüşünde veya oyunlaştırılmış bir aktivite içinde bulur. Dolayısı ile hasta sıkılmadan motive olarak tekrar yürüme kabiliyetini kazanabilir. Bu süreçte yine ekran üzerinde, hastaya hangi eklem ve kas grubunu ne kadar çalıştırabildiği grafikler ile gösterilir ve gelişmesi de bu şekilde takip edilir, kayıt altında tutulur.
Lokomat nasıl uygulanır?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecinde robotik rehabilitasyona alınacak hasta, ilk olarak vücuduna giydirilen taşıyıcı ve destekleyici kıyafet ile cihaz içine alınır. Hastanın vücut ağırlığı tam olarak cihaza aktarıldıktan sonra, hastanın alt ekstremitesine robotik yürüme aparatlar bağlanır. Yürüme bandı üzerinde normal yürüme paternini oluşturacak şekilde kısmi yük aktarımı yapılarak hasta yürümeye başlatılır. Robotik yürüme aparatları algılayıcı sensörleri yardımıyla, yürüme sırasında aktif hareketi ortaya çıkarmayı ve güçlendirmeyi hedeflerler. Yürüme sırasında hasta önündeki sanal gerçeklik ekranından yürüyüşünü takip edebilir, oyunları oynayarak motivasyonunu arttırabilir.