Alter G Treadmill veya Türkçe ismi ile yerçekimsiz yürüme bandı ilk defa NASA astronotlarının eğitimleri için geliştirilen diferansiyel hava basıncı teknolojisini kullanan bir cihazdır. Bu cihazla yerçekiminin etkisi azaltılır, kişinin ağrısız şekilde harekete döndürülmesi sağlanır, iyilik hali ve performansı arttırılabilir.
Alter G’de pozitif hava basıncı ile vücuda etki eden yerçekimi kuvveti azaltılır. Erken dönemde yürüme hareketlerine başlanabilir. Kişi düşme korkusundan kurtulur, dikkatini yürümeye verir. Hastanın kasları güçlendiği gibi kendine güveni yükselir.
Alter G'nin avantajları
- Vücut ağırlığının %100’ünden %20’sine kadar değişen bir aralıkta %1’lik hassasiyetle ayarlanmasına izin verir. Böylece düşük etkide, ağrısız egzersizler yapılabilir.
- Kullanılan teknoloji ile normal yürüme ve koşma biyomekaniği sağlanabilir. Yerçekimini azaltmak için kullanılan daha eski yöntemler olan su içi egzersizler (hidroterapi) ve askı sistemlerinden daha iyidir. Suyun gösterdiği direnç ve askı sisteminin kısıtlayıcılığı yürüme mekaniğini normale göre değiştirir.
- Yürüme verilerini gerçek zamanlı olarak sağlar, video ile monitörizasyon yapar. Kişinin canlı aldığı geri bildirim yürüyüşünü geliştirmesini hızlandırır.
- Düşmeye karşı koruyan güvenli bir ortam sağlar.
- Eklem hareket açıklığını arttırır, daha geniş hareketlere imkan sağlar, kaydedilen objektif parametrelerdeki iyileşme motivasyonu arttırır.
- Yürüme ve koşma başta olmak üzere denge, kuvvet ve dayanıklılığı arttıran egzersizler yapılabilir.
- Kullanımı kolaydır, hasta uyumu ve tedaviye devam oranı yüksektir.
Yerçekimsiz yürüme bandı Alter G'nin kullanıldığı hastalıklar:
- Nörolojik Hastalıklar
- Ortopedik Hastalıklar
- Kırık
- Ön çapraz bağ tamiri
- Kalça ve diz eklem protezi
- Aşil yaralanması ve tamiri
- Menisküs tamiri
- Obezite ve Kronik Hastalıklar
Yürüme basit gibi görünse de zor bir iştir. Sadece gitmek istediğimiz yeri belirler ve yürürüz. Oysa ufak bir rahatsızlık bile yürümeyi zorlaştırabilir. Ağır hastalıklar ise bizi günler ve haftalar boyunca yataktan kalkamaz hale getirebilir. Örneğin trafik kazası, spor yaralanması veya ortopedik bir ameliyat sonrası ağrı nedeniyle bacağımıza yük veremeyebiliriz. İnme, travmatik beyin hasarı gibi nörolojik sorunlarda ise kaslarımızı istediğimiz gibi kontrol edemeyiz ve vücudumuzdan gelen duyu sinyallerini algılamamız bozulabilir. Obezite gibi kronik sorunlar da hareketliliğimizi kısıtlayabilir.