Bilindiği üzere şok dalgaları fiziksel özellikleri olan ses dalgalardır. İki farklı dalga fazı vardır. Bunlardan biri pozitif dalga fazı diğeri ise negatif dalga fazıdır. Pozitif dalga fazında mekanik etki direk gerçekleşirken negatif fazda gaz baloncukları oluşur. Oluşan baloncuklar patlayarak ikincil bir dalga etkisi yaratır. Dalgalar geçirgenliğin farklı olduğu dokuların sınırında kemiğe geçerken enerjisini vermektedir.
ESWT (Şok Dalga Tedavisi) Etki Mekanizması Nasıldır?
ESWT’nin etki mekanizması, uygulanan enerji formuna göre değişir. İki türlü enerji formu vardır. Bunlardan biri düşük enerjili diğeri ise yüksek enerjili şok dalga tedavisidir. Yüksek enerjili şok dalga tedavisi hastaya bir kerede uygulanır ve oldukça ağrılı olabilir. Bu sebeple lokal yada genel anestezi uygulanabilir. Düşük enerjili olan dalga tedavisinde ise hasta ağrı hissetmez veya çok az hisseder. Bu da 3-5 seans arasında uygulanabilir.
ESWT, basınçlı hava etkisi ile dokularda ufak çaplı travma oluşturmaktadır. Bu mikrotravmalar beyinde iyileşme cevabını uyarmaktadır. Hasarlı dokuda yeni damar gelişimi ile lokal olarak damara giden besin ve oksijen artarken atık maddeler uzaklaştırılmış olur. Bu iyileşme kollejen üretiminde artma ile gerçekleşir.
ESWT (Şok Dalga Tedavisi) Kimlere Uygulanır?
- Topuk dikeni
- Rotator Kılıf Problemleri
- Plantar Fasiit
- Tendon Kireçlenmesi
- Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği)
- Patellar Tendinopati gibi hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılmaktadır.
ESWT (Şok Dalga Tedavisi) Kimlere Uygulanması Sakıncalıdır?
- Metabolik Kemik Hastalıkları
- Kemik Tümörleri
- Enfeksiyonlu Bölgeler
- Hamilelik
- Dolaşım Problemleri gibi durumlarda kullanılması sakıncalıdır.