1. İnme (Felç) nedir? Neden olur?
Tıbbi tanım olarak inme, beynin dolaşımsal nedenlere bağlı gelişen ani hasarını ifade eder. Beynin, ihtiyacı olan kan dolaşımını alamadığı acil tıbbi bir durumdur. Türkçede güncel kullanımda felç ile aynı anlamı kazanarak vücudun bir tarafında hareket ve duyu hissinin kalmaması şeklinde tanımlanmıştır. İnme (Felç); beyin damarlarının tıkanması (iskemi), beyne pıhtı atması (emboli), beyin kanaması (hemoraji) kaynaklı olabilir.
İlginizi Çekebilir : “İnme Nedir? Beyinde İnme Nedir? İnme Beyni Nasıl Etkiler?”
2. İnme (Felç) belirtileri nelerdir?
- Etkilenen kaslarda; kısmi veya tam kuvvet kaybı
- Duyu kaybı
- Uyuşma, yanma ve karıncalanma gibi hisler
- Konuşma bozukluğu
- Dilde ağırlaşma
- Bilinç kaybı görülebilir.
İnmeden şüphelenildiğinde hemen 112 aranarak ambulans çağrılmalıdır. Merkezi sinir sistemi sorunlarına bağlı felç geçiren kişilerde; belirli bir süre sonra kaslarda istemsiz kasılmalar ve anormal refleks hareketler görülebilir.
İlginizi Çekebilir : ”İnme Riski Oluşturan Durumlar’‘
3. İnme (Felç) tedavi edilebilir mi?
Evet, inme (felç) geçirdikten sonra tam olarak iyileşmek olasıdır. İnme, çaresiz bir hastalık değildir. Felçli hastaların büyük bir çoğunluğu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyondan yarar görür. Bazı hastalar inmeyi çok hafif atlatabilir, bu hastalara ayaktan takip ve ev programı yeterli olabilmektedir. Bazı hastalar ise çok ağır beyin hasarı geçirdikleri için tedaviden daha az fayda görebilirler.
İnme, her hasta için kendine özgü sorunlara yol açar ve tedavisi için herkese uygulanabilecek standart bir program yoktur. İnme (felç) tedavisinde, hastanın kişisel bağımsızlığına kavuşması ve toplumsal hayata geri dönmesi amaçlanır. İnme tedavisine zaman kaybetmeden erken dönemde başlamak Yatılı Kapsamlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyondan maksimum fayda sağlanabilmesi için önemlidir. Rehabilitasyon uygulamaları kişinin tıbbi durumu buna müsait olduğu andan itibaren başlar. İnme geçirmiş hastanın rehabilitasyondan fayda görebilmesi için;
- Tıbbi durumu stabil olmalı (hayati tehlikeyi atlatmış olmalı),
- Öğrenme kapasitesi mevcut olmalı,
- Rehabilitasyon uygulamalarına katılım gösterebilmeli,
- Tedavi süresini yeterince tolere edebilmelidir.
İlginizi Çekebilir : ”Felçle Savaşmak İçin İpuçları“
İstanbul Rehabilitasyon Akademisi
İnme (Felç) Tedavisi
Merkezimizde, kapsamlı yatılı fizik tedavi programımız ile inme (felç) tedavisi uygulanmaktadır.
4. İnme (Felç) tedavi yöntemleri nelerdir?
İnme (Felç) tedavisinde yatılı kapsamlı rehabilitasyon programı;
- Fizyoterapi: Hareket kaybını önleyici ve kas kuvvetini arttırıcı egzersizlerin yanı sıra oturma dengesi, ayakta durma dengesi ve yürümeyi iyileştirici egzersizler uygulanır.
- Ergoterapi – İş Uğraşı Terapisi: Günlük yaşam aktivitelerine dönüşü hızlandırıcı spesifik alıştırmalar yapılır.
- Robotik Fizik Tedavi: Egzersizlerde bilgisayar destekli robotik fizik tedavi cihazlarından yararlanılır.
- Fizik Tedavi: Kasların erimesini önlemek için elektrik stimülasyonu uygulamaları yapılır.
- Solunum Terapisi: Solunum sıkıntısı varlığında, akciğer kapasitesini geliştiren ve solunum kaslarını kuvvetlendiren egzersizler uygulanır.
- Yutma Terapisi: Yutma bozukluğu varlığında uygulanır.
- Konuşma Terapisi: Konuşma bozukluğu varlığında uygulanır.
- Yardımcı Cihaz Kullanımı: Eklem tutukluğunu önlemek ve yürüyüşü kolaylaştırmak için el ve ayağa takılan cihazlar (ortez) kullanılabilir.
Beyin hasarlı hastanın rehabilitasyonunda en iyi sonuçlara ulaşabilmek için; problem çözme, hesaplama, hafıza, okuma ve yazma gibi bilişsel becerilerin geliştirilmesi atlanmamalıdır.
İnme fizik tedavisi yoğun, bol tekrarlı ve göreve odaklı hareketlerden oluşur. Bu şartları sağlayan egzersizler, inmeye bağlı felç geçiren hastaların kol ve bacak fonksiyonlarını geliştirir. İnme tedavisinde gereken egzersiz yoğunluğuna ulaşmanın önemli bir yolu da robotik cihazların kullanımıdır. Bu uygulamalara Robotik Fizik Tedavi veya Robotik Rehabilitasyon denir.
İyileşme sürecinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniği tarafından yapılacak olan Robotik Rehabilitasyon veya Robotik Fizik Tedavi;
- Yürüme Robotu (Lokomat Pro with Free D)
- Robotik Yatak Yürüme Sistemi (Erigo Pro)
- El – Kol Robotu (Armeo Power with Manova) hastaya büyük katkı sağlar.
Robotik Yürüme, Bilgisayarlı Denge Eğitim Sistemi ve Robotik El-Kol kullanım sistemleri sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik teknolojileri çoğu robotik fizik tedavi cihazına entegredir. Egzersizler hasta için anlamlı ve eğlenceli hale gelir. Hastanın tedavi motivasyonu artmakta, hasta yaptığı hareketin ne derece başarılı olduğu konusunda anında bilgilendirilmektedir. Sonuç olarak robotik fizik tedavi cihazları, inme tedavisinin önemli bir bileşenidir.
Kliniğimizde bu Robotik Tedavi sistemlerinin etkinliğini desteklemek için ilave olarak Amerika menşeili Yerçekimsiz Yürüme Sistemi Alter G ile CSMI (Cybex) Humac Norm İzokinetik Test ve Egzersiz Sistemi ve Bilgisayarlı Denge Eğitim Sistemi de bulunmaktadır ve hastaların Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon süreçlerinde aktif olarak kullanılmaktadır.
İlginizi Çekebilir : ”Adım Adım İnme Tedavisi”
5. İnme (Felç) tedavisi nerede yapılır? Tedaviyi kimler yapar?
Başarılı bir inme (felç) tedavisi için bu konuda uzmanlaşmış bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı kontrolündeki NöroRehabilitasyon – Robotik Fizik Tedavi Merkezi uygun bir seçenek olacaktır. İnme rehabilitasyonu bir ekip işidir. İnme tedavisi için uzmanlaşmış sağlık çalışanlarından oluşur. Rehabilitasyon ekibinin üyeleri;
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor
- Fizyoterapist
- Ergoterapi – İş Uğraşı Terapisti
- Rehabilitasyon Hemşiresi
- Fizik Tedavi Teknikeri
- Robotik Fizik Tedavi Teknikeri
- Ortez – Protez Teknikeri
- Diyetisyen
- Yutma – Konuşma Terapistidir.
İnme (felç) tedavi sürecinde rehabilitasyon ekibini Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzman doktoru koordine eder. Uzman doktor rehabilitasyonun planlanması ve uygulanmasından sorumludur. Hasta ve ailesinin ihtiyaçlarını gözetir, farklı sağlık çalışanları ve uzmanlık dalları ile olan iletişimi kurar. Tedavi hizmetinin en verimli şekilde sunulmasını sağlar. Hastanın taburculuğunu, eve veya ayaktan tedavi merkezlerine transferini ve sonraki takibini planlar.
Sorularınızı iletin
size en kısa sürede ulaşalım.