Multiple Skleroz (MS), dünya çapında birçok insanı etkileyen nörolojik bir hastalıktır. Size veya yakın çevrenizden birine MS tanısı konulduysa muhtemelen aklınızda birçok sorunuz olacaktır. Bu durumu daha iyi anlamanıza yardımcı olacak, sıkça sorulan 10 sorudan aklınızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz.

İzleyebilirsiniz: Multiple Skleroz Tedavisi / Prof. Dr. Engin ÇAKAR anlatıyor.

Multiple Skleroz Nedir?

multiple skleroz neden olur?
www.turkiyemsdernegi.org

MS, otoimmun hastalık olarak bilinen, vücudun bağışıklık sistemi ile ilgili bir sorunudur. Bağışıklık sistemi sadece bakteri, virüslerle savaşmak yerine yanlışlıkla vücudun kendi dokularına saldırmasıdır.

MS’te de bağışıklık sistemi beyin ve omurilikte bulunan miyelin adı verilen sinir liflerinin koruyucu örtüsüne saldırır. Bu saldırı sonucunda beyin ile vücudun geri kalanı arasında iletişim sorunlarına yol açılır.

Multiple Skleroz’un Yaygın Belirtileri Nelerdir?

MS’in belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkabilirken bazen bir anda belirti verebilir. Bu sebeple belirtilerden şüphe ediyorsanız doktorunuza danışın. Bu belirtiler ise:

MS Belirtileri Nelerdir?
www.turkiyemsdernegi.org
  • Yorgunluk
  • Uzuvlarda uyuşma ve karıncalanma
  • Denge bozukluğu
  • Bulanık veya çift görme
  • Bilişsel bozukluklar
  • Sıcak hassasiyeti yer alabilir.

 

MS Geçirme Riskim Var mı?

inme önlenebilir mi?

MS hastalığının kesin bir sebebi bilinmemekle birlikte çevresel ve genetik faktörlerin birleşmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bazı çalışmalarda ise; kızamık, herpes ve grip virüsü gibi virüs türlerinin MS ile bağlantılı olabileceğini öne sürmekte olsada net bir kanıt yoktur. MS genellikli 20 ila 50 yaş arasındaki bireyleri etkilerken kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.

MS’in Tedavisi Var mıdır? Hangi Tedavi Benim İçin Uygun?   ms tedavisi

MS’in şuan uygulanan kesin bir tedavisi yoktur. Ancak semptomların kötüleşmesini, hastalığın ilerlemesini engelleyecek bir çok ilaç vardır. İlaçların yanında kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı ile kişilerin yaşam kalitesini arttırmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Multiple Sklerozda Fizik Tedavi Nasıl Olmalı?

MS’in tanı ve teşhisi nasıl olur?

mr görüntüleme yöntemleri

MS’in karakteristik semptomlarını incelemek adına hastadan alınan tıbbi öykü, nörolojik muayeneler ve MRI taramaları ile saptanmaktadır.

Tekerlekli Sandalye veya Yardımcı Bir Cihaza İhtiyacım Olacak mı?

tekerlekli sandalye

MS hastalarının erken dönem teşhisinde genellikle yardımcı bir cihaz almadan tedavi süreçleri ilerletilmektedir. Ancak bu durumu daha korunaklı yönetebilmek adına baston veya yürüteç kullanabileceğiniz zamanlar olabilir. Yapılan çalışmalarda bu durumda olan kişilerin %25’nin sonunda tekerlekli sandalye ihtiyacı oluşmaktadır.

MS’te Nüksetme Nedir?

Alevlenme olarak da bilinen nüksetme dönemi, MS belirtilerinin aniden kötüleşmesi veya farklı semptomların ortaya çıktığı dönemlerdir.

MS’in İlaçla Tedavisi Mümkün mü?

beyin tümörü tedavisi

MS’in nüksettiği sıklıkların şiddetini ve oluşabilecek komplikasyonları azaltmaya yönelik ilaçlar vardır. Bu ilaçlar bağışıklık sistemine uyumlu bir şekilde destekleyici olarak kullanılır.

MS Günlük Hayatı Nasıl Etkiler?

MS, günlük yaşamda fonksiyon bozukluğuna, bilişsel problemlere yol açabileceğinde günlük yaşam kalitesine yönelik önemli bir etkiye sahiptir. Uygun tedavi yöntemi ve destekler ile MS hastası birçok kişi hayatlarını tatmin edici bir şekilde sürdürmektedir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri MS’e Yardımcı Olabilir mi?

egzersiz tedavisi,

Sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyerek; düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, stres yönetimi için psikolojik destek almak, yeterli dinlenmek gibi MS semptomlarının yönetilmesi ve MS hastası bireylerin desteklenmesinde önemli ölçüde rol oynamaktadır.

 

Okumaya Devam Edin: MS Hastaları Nasıl Egzersiz Yapmalı?

Kaynak: WebMD

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.