Travmatik beyin hasarı sebepleri,  hafif darbelerden ciddi travmalara kadar değişebilir. Bu tür travmalardan sonra ortaya çıkabilecek belirtilerin farkında olmak oldukça önem arz etmektedir. Etrafınızda böyle bir durum ile karşılaşırsanız, yaralanan kişinin daha fazla yaralanma tehlikesi yoksa kişiyi kesinlikle hareket ettirmeden yetikili birimleri arayıp bilgi verin. Düşme, Trafik Kazaları gibi kafa travmasının yaşandığı durumlarda dikkat edilmesi gereken bazı temel belirtileri sizler için hazırladık.

İlginizi Çekebilir: Beyin Hasarı Tedavisi 

Kafa Travmalarında Baş Ağrısı

Travmatik beyin hasarı olan kişilerde yaygın bir semptom olan uzun süreli ve şiddetli baş ağrılarıdır. Bu ağrılar yaralanmanın hemen ardından başlayabilir veya zamanla ortaya çıkabilir.

Kafa Travmaları Belirtilerinde Baş Ağrısı Neden Olur?

Kafa Travması Sonrasında Mide Bulantısı ve Kusma

Kafa travmaları belirtileri
www.practo.com

Kafa travmasından sonra, mide bulantısı veya kusma hali ortaya çıkabilir. Beynin sarsılması veya beyin hasarı gibi daha da ciddi bir sorunun önemli bir belirtisi olabilir.

Kafa Travmaları Sonucu Baş Dönmesi ve Denge Kaybı Problemi

Kafa Travmalarında baş dönmesi neden olur?

Dengede kalma halinin kaybolması veya açıklanamayan baş dönmesi altta yatan ciddi bir soruna işaret edebilir.

Kafa Travmalarına Bağlı Kafa Karışıklığı

Konsantre olmada zorluk yaşanması, olayları hatırlamakta zorluk, hafıza kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabilir ve bu durum oldukça önemlidir.

Kafa Travmaları ve Bilinç Kaybı

Yaralanan kişi kısa süreliğine veya uzun süreli bilinç kaybı yaşayabilir. Bu oldukça önemli bir tehlikeyi işaret eder. Bu durum ciddiye alınmalı ve en kısa sürede acil tıbbi müdahale gerektirmekte olabilir.

İlginizi Çekebilir: Kafa Travması Sonrası Hafıza Kaybı

Kafa Travması Davranış Bozukluğu Yapar mı?

Yaralanan kişilerde ruh halinde değişiklik, olağandışı kontrolsüz hareketler meydana gelebilir. Bunlar Travmatik Beyin Hasarının göstergesi olabilir.

İlginizi Çekebilir: Beyin Travması Sonrası Kişilik Değişikliği Olur mu?

Kafa Travması Sonrasında Konuşma Bozukluğu

Konuşmada zorluk veya anlamsız kelimeler ortaya çıkabilir. Konuşma güçlükleri, patlayıcı tarzda sözcükler, tutarlı cümleler oluşturmada zorlanma beyni etkileyen bir kafa travması belirtisi olabilir.

İlginizi Çekebilir: Afazi Konuşma Bozukluğu

Kafa Travmalarında Kas Güçsüzlüğü ve Uyuşma

Vücudun herhangi bir yerinde, özellikle tek taraflı yaşanan uyuşma, karıncalanma ve/veya kas güçsüzlüğü ciddi bir yaralanmanın belirtisi olabilir.

Gözbebeklerinde Farklılaşma

Kafa Travmalarında Gözde Oluşan Ciddi Belirtiler

Eşit olmayan göz bebekleri, ışığa olan tepkiler ise sinir sisteminde meydana gelen bir hasara işaret ediyor olabilir. Böyle bir durumda acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Kafa Travmaları Sonrasında Geçirilen Nöbetler

Kafa travmasının devamında ortaya çıkan nöbetler acil tıbbi müdahale gerektirmektedir. Bu durumda daha ciddi bir travmanın olduğu düşünülebilir.

Burundan veya Kulaklardan Gelen Şeffaf Sıvı

Bu sıvı beyin – omurilik sıvısı olabilir. Böyle bir durumda tıbbi destek alınmalıdır.

Kötüye Giden Belirtiler

Kafa Travmalarında Ciddi Belirtiler

Yukarıda belirttiğimiz belirtilerden en az bir tanesini bile yaşanıyorsa durum daha fazla kötüleşmeden acil tıbbi yardım almak çok önemlidir.

Bu ve bu gibi belirtiler her zaman kafa travmasından sonra çıkmayabilir. Saatler hatta günler sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple yaralı kişileri yakından takip etmek ve herhangi bir semptomun varlığında hızla tıbbi desteğe başvurulmalıdır.

Şüphelendiğiniz durumlarda tedbirli olmak ve yaralanmanın oluşturabileceği yaşamsal fonksiyon hasarını en aza indirmek için sağlık profesyonellerine danışmak daha güvenilir olur. Erken teşhis her zaman tedavi sonucunda önemli bir fark oluşturabileceğinden, yaralanmalar görünüşte küçük olsalar bile kesinlikle hafife alınmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi İçin İzleyebilirsiniz: Kafa Travmaları – Travmatik Beyin Hasarı Tedavisi

Kaynaklar: Signs and Symptoms to Look for After Head Trauma

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.