Felçli hastalarda iyileşme süreci ile ilgili “2 yıldan sonra iyileşme olmaz” gibi inanışlar vardır. Ancak son yapılan çalışmalar da göstermektedir ki felçli hastalarda iyileşme, yıllar sonra bile devam edebilir!
Felçli hastalarda hızlı iyileşmek ve gelişebilecek ek sorunları önleyebilmek adına en erken dönemden itibaren fizik tedaviye başlamak gerekir. Erken dönemde fizik tedaviye başlamayan hastalarda kas kısalıkları, eklem katılığı, bası yarası ve dolaşım bozukluğu gibi ek sorunlar gelişebilir. Ayrıca kullanmadıkça kol ve bacak fonksiyonlarının geri gelmesi zorlaşır; beyin bu fonksiyonları unutmaya başlar.
İlginizi Çekebilir : “Felçli Hastalar İyileşir Mi?“
İnme sonrası iyileşmenin en hızlı olduğu dönem ilk 3-6 aylık süreçtir. Çünkü bu süreçte beyindeki ödem geriler ve hafif hasar görmüş beyin hücreleri fonksiyonlarını geri kazanmaya başlar. Bu süreçte beyni iyileşme yönünde uyaracak egzersizler ve robotik rehabilitasyon uygulamaları iyileşme başarısını artırır.
Ancak 1-2 yıl geçtikten sonra iyileşme olmayacağı düşüncesi yanlıştır. İnme sonrası iyileşme her aşamada ve her yaşta mümkündür. Son yapılan çalışmalar da bunu destekler niteliktedir.
İnme sonrası iyileşme süresi uzadıkça endişeleniyor ve iyileşemeyeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Ancak gerçek şu ki, inmenin üzerinden yıllar geçmiş olsa da bazı fonksiyonların geri kazanılması mümkündür. Beynimiz her yaşta ve her zaman değişme ve iyileşme yeteneğine sahiptir.
İlginizi Çekebilir : “Felçli Hasta Ne Kadar Zamanda Yürür?“
Beyniniz, Yaptığınız Aktiviteye Göre Şekilleniyor
Beynimiz, nöroplastisite adı verilen ve beynin kendini yeniden yapılandırmasına izin veren bir mekanizmaya sahiptir. Hangi iş ve aktivitelerle meşgul oluyorsak, beyin hücrelerimiz ve sinir bağlantıları bu aktiviteleri daha iyi yapmak için kuvvetleniyorlar.
Örneğin; bir piyanistin parmak hareketlerini ve el fonksiyonlarını kontrol eden sinir bağlantıları, normal bir insana göre daha kuvvetlidir. Benzer şekilde; aylarca üniversite sınavına hazırlanan bir öğrencinin beyninde, hafızayı ve öğrenmeyi kontrol eden bölgeler daha aktif ve kuvvetlidir. Dolayısıyla bir aktivite uzun süre ve tekrarlı şekilde uygulandığında, beyindeki ilgili bölge kuvvetlenir.
İnme iyileşme sürecinde kazanılan veya kaybedilen fonksiyonları “Kullan ya da kaybet” prensibiyle açıklayabiliyoruz. İnme hastası bir aktiviteyi doğru teknik ve uyaranlar ile tekrarlı şekilde yapmaya çalıştığında, beyin hücreleri bu aktiviteyi gerçekleştirebilmek için yeniden organize olurlar. Fizik tedavide bu amaçla nöro-rehabilitasyon egzersizleri ve robotik fizik tedavi cihazlarından faydalanırız.
Tam tersine bir aktivite uzun süre yapılmadığında, bu aktiviteden sorumlu sinir bağlantıları zayıflamaya başlar ve o fonksiyonu unutabiliriz. Bu nedenle, inme hastalarına taburcu olduklarında ev egzersizleri verir ve düzenli şekilde yapmalarını isteriz.
Yaş ve Beynin Değişme Yeteneği
Yaşlandıkça beynimizin değişme yeteneği yavaşlar. Ancak bu tamamen olumsuz bir ifade değildir. Burada odaklanmak gereken konu, yaşlılıkta da beynimizin hala değişme ve yeni şeyler öğrenme yeteneğine sahip olmasıdır. Yalnızca beyinde aynı değişimleri yaratabilmek için daha fazla pratik yapmak gerekebilir.
Rehabilitasyona geri dönmek için çok geç olduğunu veya inmeden bu yana çok uzun zaman geçtiğini ve hiç umut olmadığını varsayarak endişelenmeyin. Son araştırmalar, felç sonrası uzun yıllar geçse de beynin iyileşebilme yeteneği olduğunu göstermektedir.
Felçli Hastalarda İyileşme İçin Yılmadan Çalışmak Gerekir
İnme nedeniyle felç geçiren hastalarda iyileşmenin anahtarı yılmadan çalışmaktır. Çeşitlendirilmiş egzersizlerin yoğun tekrarla uygulanması iyileşmeye önemli katkı sağlar. Robotik fizik tedavi cihazları, hastaya oyun oynar gibi egzersiz yapma imkanı tanır. Böylece hasta motivasyonunu kaybetmeden fizik tedavi hareketlerini bol tekrarla uygulayabilir.
Okumaya devam edin : “İnme (Felç) Tedavisinde Robotik Fizik Tedavi Cihazları“
Referans : flintrehab.com