Beyin Sapı İnmesi veya halk arasında Beyin Sapı Felci olarak bilinen durum, diğer inmelerden daha farklı belirtiler verebilir. Beyin sapında inme olması, nefes almak ve kalp atımı gibi hayati fonksiyonları etkileyebilir.
İnme, beyindeki kan dolaşımının aniden bozulması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. İnme sonrası hastada ne gibi şikayetler oluşacağı, inmenin beynin hangi bölgesini ne kadar etkilediği ile alakalıdır.
Beyin sapı, merkezi sinir sistemi içerisinde beyin ve omurilik arasında yer alır. Solunum, kalp atışı, kan basıncı ve uyku-uyanıklık gibi hayati işlevlerin kontrolünden sorumludur. Beyinden gelen sinyaller beyin sapından geçerek vücudumuza iletilir. Tüm bu hayati işlevleri nedeniyle beyin sapı çok kritik bir organdır. Bu nedenle beyin sapı inmeleri ağır sağlık sorunlarına ve hatta ölüme neden olabilir.
Beyin Sapı İnmesi Belirtileri Nelerdir?
İnme, beynimizin sağ yarım küresinde meydana geldiğinde genellikle sol taraf felç; sol yarım küresinde meydana geldiğinde ise genellikle sağ taraf felç tablosu görülür. Beyin sapı inmelerinde ise felç tablosu vücudun her iki yanında görülebilir.
Beyin sapı inmesi belirtileri şunlardır:
- Kol ve bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük (genellikle her iki tarafta)
- Baş dönmesi (vertigo),
- Denge bozukluğu,
- Konuşma bozukluğu (dizartri),
- Görme bozuklukları,
- İşitme bozukluğu,
- Tat ve koku duyusunda bozulma
Bu belirtilerin birkaç tanesi veya hepsi bir arada görülebilir. Ayrıca beyin sapının üstlendiği fonksiyonlar nedeniyle pek çok hayati sistemde de bozukluklar oluşabilir. Nefes almak, kalp atımı ve yutma fonksiyonlarında bozulmalar gibi. Beyin sapı inmelerinde görülen diğer komplikasyonlar koma ve locked-in sendromudur.
- Koma: Bilincin kapalı olması ve uyku-uyanıklık döngüsünün bozulması ile karakterizedir.
- Locked-in Sendromu: Kişinin bilinci açıktır ancak göz kasları hariç vücudundaki tüm kaslar felç olmuştur. Göz kırparak iletişim kurabilirler.
Beyin Sapı Felci Tedavisi
Beyin sapı felci geçiren kişinin, hayati tehlikeyi atlattıktan sonra en erken dönemde fizik tedavi rehabilitasyon uygulamalarına başlaması gerekir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi öncelikle hastanın klinik ve fonksiyonel durumunu belirler. Hasta için anlamlı ve öncelikli tedavi hedefleri belirlenir ve tedavi programı oluşturulur.
Rehabilitasyon programı:
- Fizyoterapi,
- Ergoterapi,
- Robotik rehabilitasyon,
- Elektrik akımı ile güçlendirme,
- Yutma rehabilitasyonu,
- Konuşma terapisi ve
- Solunum terapisini içerebilir.
Baş dönmesi ve denge problemi yaşayan hastada denge egzersizleri ve dengeyi geliştirici stratejiler uygulanır. Uyuşma ve duyu kaybı gibi problemler için duyusal eğitim terapileri yapılır.
Hastanın klinik durumuna göre belirlenen tedavi programı ile hedeflere ulaşmak mümkündür. Tedavi süreci kimi zaman birkaç ay veya birkaç yıl kimi zaman ise ömür boyu sürebilir. Yoğun fizik tedavi programı ile fonksiyonel açıdan anlamlı iyileşmeler elde etmek mümkündür. Hastalar ve hasta yakınları tedavi hedeflerine odaklanmalı ve sabırla egzersizlerini uygulamalıdır.
İlginizi Çekebilir : “Yatılı Kapsamlı Fizik Tedavi“
Referans: stroke.org