Günümüzde cep telefonu kullanmayan kişi neredeyse kalmadı. Konuşmak, mesajlaşmak ve video izlemek için her an elimizin altında olan telefonlar, sağlık açısından ise; büyük risk oluşturuyor. Uzmanlar üç yaşından küçük çocukların ekrana maruz kalmaması gerektiğini söylerken, çocukluk yaşlarında başlayan telefon ve tablet kullanımı hem psikolojik hem de fiziki rahatsızlıklara yol açıyor. Son yıllarda Whatsappitis ve karpal tünel sendromundan muzdarip kişi sayısı ise hızla artıyor.
Hayatı kolaylaştıran cep telefonlarının ‘akıllı’ hale gelmesi ile artık dünya avuç içine sığıyor. Herkesin ulaşılabilir olduğu günümüzde, telefonlar konuşmaktan çok yazılı mesaj iletmek ve internet servislerinden yararlanmak için kullanılıyor. Cep telefonlarının işlevselliğinin artması, telefonlara maruz kalma süresinin de artmasına yol açıyor. Öte yandan telefon kullanma yaşı da giderek düşüyor. Öyle ki yeni doğan bebeklerin ilk tanıştığı nesneler arasında cep telefonları ve tabletler yer alıyor. Anne ve babalar çocukları ile ilgilenemediği zamanlarda, onlara video izleterek bir yandan çocuklarının teknoloji ile de tanışmasını sağlarken, diğer yandan ileriki yaşlarda sağlık sorunlarına yol açan bir alışkanlık kazanmalarına da zemin hazırlıyor.
Boyun Ağrılarına Neden Olabiliyor!
Uzun süre cep telefonu, tablet ya da bilgisayar ekranına maruz kalan kişiler, yanlış pozisyonlamadan dolayı, zaman içerisinde kas ağrıları çekmeye başlıyor. Peki ne zaman doktora başvurmak gerekiyor?
Geçmeyen ağrılara dikkat çeken Çakar, “Birçoğumuz zaman zaman boyun ağrısı yaşarız. Bunlar genellikle boynumuzu zorladığımızda veya uygun olmayan pozisyonda uyuduğumuzda ortaya çıkar ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Ancak şiddetli boyun ağrılarında, birkaç günlük istirahate rağmen geçmeyen ağrılarda ve kolda uyuşma, karıncalanma ve güç kaybı gibi şikayetlerin eşlik ettiği durumlarda mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.” İfadelerini kullandı.
MESAJLAŞMALARDAKİ BÜYÜK TEHLİKE: WHATSAPPİTİS
Cep telefonlarının yanlış tutulması boyun üzerinde olumsuz etkilere sebep oluyor. Çok sık mesaj yazılması ise; el ve parmaklar üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Prof. Dr. Engin Çakar, uzun süre mesaj yazmanın da sağlık sorunlarına yol açtığının altı çizerek, “Küçük ekranlarda uzun süre mesaj yazmak, el kasları ve sinirleri üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Özellikle elin başparmağının tendonunda inflamasyona bağlı olarak gelişen hastalıklar görülebiliyor. Mesajlaşmaya bağlı olarak gelişen el kaslarındaki tendonun hastalığına “Whatsappitis” adı veriliyor.
Ayrıca mesajlaşma sırasında yapılan tekrarlayıcı hareketler karpal tünel sendromu denilen bir hastalığa da yol açabiliyor. Bu hastalıkta elin önemli sinirlerinden biri hasar görüyor ve elde uyuşma, güçsüzlük gibi belirtiler meydana geliyor.” diye konuştu.
GÜNDE EN AZ 1 SAAT FİZİKSEL AKTİVİTE
Uzun süre cep telefonu ya da tablet kullanmanın olumsuz sonuçları daha çok yetişkinlik döneminde ortaya çıkıyor. Ancak hareketsiz kalan çocukta kas gücü, kas esnekliği ve kemik gelişimi olumsuz etkileniyor. Bu durumun birçok kas iskelet sistemi hastalığına davetiye çıkardığına dikkat çeken Çakar, “Çocukların hareketli kalması hem bedensel hem de ruhsal açıdan fayda sağlıyor. Çocukların günde en az 1 saat fiziksel olarak aktif olmaları öneriliyor. Yürümek, koşmak, zıplamak ve tırmanmak gibi hareketler veya fiziksel aktivite içeren oyunlar kas iskelet sistemi sağlığı için oldukça önemli.” İfadelerini kullandı.
TELEFONU GÖZ HİZANIZDA TUTUN
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar, cep telefonun doğru kullanılması uyarılarda bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü;
Başımızın durması gereken normal pozisyon kulakların omuz hizasında olduğu ve boynun eğilmediği duruştur. Bunu sağlamak için telefon aşağıda tutulmamalı ve göz hizasına alınmalı. Telefon ekranını görmek için boynunuzu öne eğmeniz gerekmemeli.
YAZILAR YETERİ KADAR BÜYÜK OLMALI
Ayrıca yazı boyutunun küçük olduğu ekranlara bakarken, farkında olmadan boynumuzu öne doğru uzatmaya başlarız. Bu nedenle telefondaki yazı boyutu rahatlıkla görülebilecek kadar büyük olmalı.
Telefon üzerinde uzun süreli yazı yazma, okuma yapma veya oyun oynamaktan kaçınmak gerekir. Bu işler sırasında sık sık mola vermek önemlidir. Molalar sırasında basit esneme egzersizleri yapmak da fayda sağlayacaktır.